Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Seat Leon Cupra får ännu mer effekt

Erbjuds dessutom som fyrhjulsdriven kombi

Cupra har länge varit Seats motsvarighet till whiskyns Islay – extra rökig, med andra ord. Nu får Seat Leon Cupra ännu mer att elda upp sig över.

Om nu någon saknade effekt i Seat Leon Cupra kan ni andas ut. Äntligen kommer Seat Leon Cupra 300 och den har, som namnet antyder, 300 hästkrafter. Dessutom kommer en ny kombiversion av Cupra med fyrhjulsdrift och dubbelkopplingslåda, vilket Seat tror ska locka kunder på de nordiska och brittiska marknaderna. Halvkombiversionen får dock behålla tvåhjulsdriften tills vidare.

Mer än så vet vi faktiskt inte i dagsläget. Så jag skulle kunna sluta skriva här och lämna er i fred. Men det tänker jag inte göra, utan i stället ska jag berätta lite om namnet Cupra. Så här var det, att Cupra var en ktonisk fruktbarhetsgudinna i den förromerska mytologin hos picener och umbrer, folkslag som levde inte långt från Tiberns upprinnelseplats i Appenninerna. Än i dag lever namnet kvar här, i form av staden Cupramontana.

Kanske hade Cupra också ett släktskap, eller gemensamt ursprung, med etruskernas övergudinna Uni, alla bossars boss. Det var Uni som gav halvguden Hercules odödlighetens gåva genom att bjuda honom bröstmjölk. Från Cupra har vi också fått namnet koppar för den metall som på den tiden redan hade revolutionerat dåtidens teknologi (som brons i legering med tenn) och sedan ersatts av järn efter medelhavets stora bronsålderskollaps, då imperier föll och civilisationer rämnade.

Till sist: man tror också att kärleksguden Cupido, Venus rundhylte lille son, fått sitt namn efter fruktbarhetsgudinnan Cupra. Hon har sannerligen satt sina spår i historien, picenernas och umbrernas ktoniska fruktbarhetsgudinna. Det tål att tänkas på, nästa gång du ser en Cupramärkt Seat.

Även gudabarn måste peta näsan ibland.

Även gudabarn måste peta näsan ibland.

Foto: Seat
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com