Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Seat Leon Cupra R argast någonsin

Kolfiber och koppartoner i märkets hetaste modell.

När Seat gräver bland koncernens komponenter snor de det bästa från Volkswagen. Kan Cupra R utmana Clubsport S?

Spanska Seat har länge slagits mot väderkvarnar. Sorgebarnet i Volkswagengruppen har aldrig lyft på samma sätt som gruppens andra märken och letar alltjämt efter sin plats i syskonskaran. De får aldrig vara riktigt lika bra som Volkswagen, inte heller får de vara lika billiga som Skoda. Och någonstans ska Seat bjuda på latinskt temperament, men koncernkomponenterna under skalet talar tyska. Hur ska de få det att gå ihop?

Så när Seat släpar med sig en ny raketmodell till Frankfurtsalongen i nästa vecka är uppgifterna ännu knapphändiga, men den kommer förstås att vara sämre än Volkswagen och dyrare än Skoda. Så måste det vara. Med det i bakhuvudet är Seat Leon Cupra R med sina 310 hästkrafter den starkaste modellen någonsin från märket.

Nya Seat Leon Cupra R.

Med en sexväxlad manuell låda och framhjulsdrift är Seat Leon Cupra R märkligt lik Volkswagens egen värsting, Golf GTI Clubsport S. Spoilers av kolfiber och kopparfärgade effekter ska få den att stå ut på Konsumparkeringen och på vägen dit får man hjälp av mer aggressiva hjulvinklar, omkalibrerade adaptiva stötdämpare och stora bromsar från italienska Brembo. Ett nytt avgassystem ska trumpeta ut nyheten om din ankomst.

Men vänta nu, det där låter ju alldeles för bra. Kan Seat på allvar utmana det bästa som mamma själv har att erbjuda? Nog låter det så, men det finns en hake. Seat kommer bara att tillverka 799 exemplar av Leon Cupra R, kanske så att Volkswagen inte ska behöva känna sig hotade.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com