Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Cupra Ateca droppar Seat-namnet

Blir en riktig rökare.

Numera är Cupra ett alldeles eget bilmärke. Den första produkten blir en riktig rökare. Cupra Ateca har 300 hästkrafter.

För några veckor sedan nåddes vi av nyheten att Seat knoppat av Cupra som ett eget bilmärke. Nu får vi se de första modellerna från det nymorgnade märket: Cupra Ibiza och Cupra Ateca, båda rökarvarianter ur det gängse Seatprogrammet.

För längre än så sträcker sig inte Cupra-ambitionerna: fortfarande är man starkt knutna till sin spanska mamma och syftet är alltjämt att sprida lite glitter över Seats mer vardagliga modeller.

Lilla Cupra Ibiza får vi ingen information om, men gissningsvis är den väldigt närbesläktad med Volkswagen Polo GTI. Däremot får vi veta en hel del Cupra Ateca, som alltså en gasglad Seat-suv. Inte så lite gasglad heller, vad det verkar, eftersom den ska ha 300 hästkrafter under huven.

Vilken rökare.

De driver på alla fyra hjulen via en sjuväxlad dubbelkopplingslåda och accelerationen upp till 100 knyck ska inte ta mer än 5,4 sekunder. Slut tar det inte förrän vid 245 kilometer per timme – inte illa för spansk suv.

I fronten tronar förstås den nya Cupraloggan i bronsfärg. Skulle man ändå missa den kan man ändå se att Arona är en Cupra på de snitsiga stötfångarna, kjolarna längs sidorna och skogen av avgasrör där bak. På insidan, som också har strösslats med den nya loggan, får man alcantaraklädda sportstolar och hinkvis med elektronik, till exempel digitalinstrumentering, 360-graderskamera och trailerassistent.

De nya Cupramodellerna kommer att få sin officiella premiär på bilsalongen i Genève om någon vecka. Några svenska lanseringsdatum eller prisuppgifter finns inte i dagsläget.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com