Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Regeringen inför ladda-hemma-stöd

Upp till tio laxar i en laxask.

För att fler ska köpa elbil inför regeringen en peng för installation av laddstationer. Upp till tio ballonger kan man få.

Regeringen vill helst att vi inte kör omkring i bilar som drivs av vällagrade dinosaurier. Därför har man nu beslutat att ge stöd åt installationer av laddstationer i hemmet. För om man har elbil vill man förstås kunna ladda i ett nafs och inte vänta i veckor innan batterierna är fulltankade.

Men en kraftstation kostar deg och för att röstboskapen ska välja dinosauriefria drivmedel inför regeringen nu ett ladda-hemma-stöd som ska betala upp till hälften av kostnaden för en snabbladdingsstation för elbilar i hemmet, dock max 10.000 kronor.

”Vi måste gynna omställningen till en fossilfri transportsektor och då är det viktigt att man ska ha möjlighet att gå över till de helt utsläppsfria sätten att transportera sig”, säger klimatminister Isabella Lövin till Sveriges Radio. Det nya ladda-hemma-stödet träder i kraft första februari nästa år, men gäller för laddare som installerats från och med årsskiftet.

Nej, hon heter tyvärr inte McLovin.

Därmed hoppas regeringen också kunna påverka den del av utsläppen av växthusgaser som personbilstrafiken står för, cirka 20 procent av alla växthusgasutsläpp. För att det ska få önskad effekt hoppas vi att fler tillverkare av elbilsbatterier använder mer miljövänliga metoder i sin tillverkning.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com