Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Uniti One är en svensk elbil

Fiffig småbil styrs med joystick.

Svenska Unity visade i går upp sin första bilmodell. Produktionen kommer igång om två år och den får ett rimligt pris.

I bilismens barndom hade elbilen sin guldålder. Då som nu handlade de främsta försäljningsargumenten om fördelarna i stadsmiljö: de varken lät eller luktade illa. Då kunde man stå ut med att de var långsamma, dyra och behövde laddas titt som tätt.

Men snart kunde elmotorn och dess tillhörande, tunga blybatterier inte konkurrera med alltmer förfinade förbränningsmotorer, särskilt som förbättrade vägnät öppnade för längre biltransporter samtidigt som oljeindustrin växte och billig bensin blev allmänt tillgänglig. Någon gång runt 1920 var elbilen i praktiken död.

Först på sextiotalet skulle den få någon slags renässans i en värld vars storstäder svepts in av smog och särskilt i USA var intresset hos biltillverkarna stort för att kunna erbjuda sina kunder utsläppsfria fordon. Mängder av konceptbilar poppade upp på bilsalongerna och i spåren av oljekrisen på sjuttiotalet experimenterade till och med Volvo med en elbil.

Volvo Cars

Det skulle de inte ha gjort.

Gemensamt för de alla var att de var små, långsamma och hade beklämmande kort räckvidd. Dessutom skulle de ha blivit dyra om de någonsin hade satts i produktion, så någon elbilsrevolution fick vi aldrig. Inte då.

Till slut skulle det bli mobiltelefonen som räddade elbilen. I våra dagar säger var och varannan biltillverkare att elbilen är framtiden (även om de sedan lägger alla utvecklingsresurser på suvar) och det skulle aldrig ha varit möjligt om inte mobiltelefonerna drivit batteritekniken framåt. Dagens litium-jon-teknik är mångdubbelt energitätare än forntidens bly. Men även om intresset tycks vara stort är det ändå elbilarnas marknadsandelar fortfarande högst marginella.

Det kanske det svenska start up-bolaget Uniti kan ändra på. De säger själva att de ”existerar för att designa, producera och leverera ultramoderna, högpresterande premium-elbilar till massorna” och i går visades den första bilmodellen upp för allmänheten.

Uniti One är precis en sån där liten elbil som vi trodde att elbilar skulle se ut på sextio- och sjuttiotalen, med den skillnaden att den inte längre är långsam, dyr och med en beklämmande kort räckvidd. Uniti One har cirka 100 hästkrafter, ska kunna rulla upp till 30 mil på en laddning och toppa 130 kilometer per timme, tillräckligt för de flesta. Accelerationen är det inte heller något fel på, att nå 80 kilometer per timme ska inte ta mer än 3,5 sekunder.

Förarmiljön är minst sagt speciell med en skärm rakt framför föraren och en joystick att styra med. Man kan få bilen med en helt vanlig ratt också, om man är konservativt lagd. Hur som helst kommer Uniti One att erbjudas i två-, tre- och femsitsiga utföranden.

Bilen har utvecklats i Lund – där finns ju en teknisk högskola ­– och kommer att tillverkas vid en ny anläggning i Landskrona där produktionen startar 2019. Men redan nu går den att beställa, antingen på Unitis hemsida eller i Mediamarkts butiker. Priset då? Jo, listan startar på 145.000 kronor, en högst rimlig inträdesbiljett till framtiden.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com