Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Morrissey kräver vegan-klädsel i GM-bilar

Får svar på tal av talesman från biltillverkaren

Popsångaren Morrissey ber biltillverkaren General Motors att erbjuda veganalternativ till sina skinnklädslar. Men GM ger Morrissey svar på tal.

Morrissey gjorde sig först känd på åttiotalet som sångare i indiepopbandet The Smiths. På senare år har han åtnjutit en framgångsrik solokarriär och dessutom gjort sig känd för sina frispråkiga uttalanden om folk som äter kött. Morrissey är vegan och försitter inga chanser att tala om det för sin omgivning.

– Bacon är mord.

– Varmkorv är mord.

I ett öppet brev till GM:s VD Mary Barra, publicerat i Detroit Metro Times, föreslår Morrissey att biltillverkaren ska erbjuda veganalternativ till läderinredningarna i Chevrolet Volt och den kommande Chevrolet Bolt. Detta eftersom de båda modellerna vänder sig till en miljömedveten publik som sannolikt skulle uppskatta möjligheten att inte klä sina stolar i gamla kohudar.

Vidare hänvisar Morrissey till den amerikanska djurskyddsorganisationen PETA:s pågående utredning om missförhållanden i djurhållningen vid boskapsbesättningar som levererar till bland annat bilindustrin och nämner att just GM:s leverantörer är nämnda i utredningen.

Dessutom tar popsångaren upp den lilla detaljen att djuruppfödning står för inte mindre än 51 procent av väldens alla utsläp av växthusgaser, liksom att restprodukter från garvningsprocessen förgiftar våra vattendrag.

Det finns alltså enligt Morrissey ganska goda skäl att inte välja läderklädsel. Men en talesman för GM, Nick Richards, skriver i ett uttalande att företaget har specifika riktlinker för sina leverantörer, som kräver att de ska följa alla gällande lagar och regler.

Vidare använder de också bara skinn från djur som har fötts upp för andra ändamål än läderproduktion och att hudarna som tas om hand annars inte skulle ha kommit till användning.

Framför allt påpekar Richards att de flesta GM-fordon redan erbjuds med veganvänliga inredningsalternativ. Branschens term för materialet som används är ”tyg” och har faktiskt varit ett gångbart alternativ under en ganska lång period.

Foto: General Motors, Charlie Llewellin/Wiki Commons
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com