Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Regeringen: Ska bli att enklare att ladda elbilar hemma

Det är för många som har det svårt att få tillgång till laddare till elbilen vid hemmet. Därför vill regeringen göra det enklare att ladda elbilen vid hemmet, så att fler ska ha möjligheten.

2030 ska växthusutsläppen från transporter inom landet, förutom flygtrafiken, ha minskat med 70 procent, jämfört med 2010. Dessutom ska Sverige senast 2045 ha nollutsläpp av växthusgaser till atmosfären. Därefter ska vårt land generera negativa utsläpp. 

I en del av regeringens försök att minska utsläppen har de gett Energimyndigheten i uppdrag att föreslå åtgärder för att förbättra tillgången till laddning vid hemmet. Myndigheten ska samarbeta med Boverket och Lantmäteriet. 

LÄS MER: Regeringens krav: Enklare betalning för elbilsladdning

Idag sker närmare 90 procent av laddningen av elbilar hemma eller på jobbet när bilen är parkerad. Dock så är förutsättningarna ofta olika beroende på boendeform. Regeringen menar att de som bor i flerbostadshus, de som har parkering i samfällighet, eller de som parkerar på gatan har det svårare att gå tillgång till laddinfrastruktur, än de som bor i eget hus med egen parkering. Därför vill regeringen nu få en helhetssyn på de som problem som finns, samt få fram skarpa förslag på hur tillgång till laddning kan förbättras. 

– Det ska vara enkelt att ladda elbilar, också för dem som bor i flerbostadshus eller har gatuparkering. Vi ser hinder som ska lösas, säger energiminister Anders Ygeman.

Beslutet är en del av januariöverenskommelsen mellan regeringen, centerpartiet och liberalerna. Föreslaget ska presenteras senast sista augusti i år. 

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com