Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mazdas panel är befriande ren

Konceptbil fri från knappar och skärmar.

Vi missade Mazdas rena panel när vi rapporterade från Tokyosalongen. Det tar vi igen nu.

I slutet av november kommer Mazda att visa en uppdaterad version av mellanklassmodellen Mazda6. Bilen får inte bara uppdaterad säkerhetsteknik utan också en ny motor, en 2,5-litersfyra med cylinderavstängning som ska vara både stark och snål.

En ny front får vi också, liksom en uppstädad interiör med bland annat paneler av japanskt sen-trä, ett material som annars används i musikinstrument och möbler. Det låter trevligt.

Mazda Motor Corporation

En halv bild fick vi också.

Men inte riktigt lika trevligt som instrumentpanelen i konceptbilen Vision Coupe som Mazda visade i Tokyo i förra månaden. Vi snuddade bara vid den när vi kort rapporterade därifrån, men vad inte borde ha missat var den undersköna interiören.

För vad Mazda har, som ingen annan har, är en befriande ren panel. Här finns ingen skog av knappar, vred och reglage, inga utskjutande skärmar som skymmer sikten framåt. I stället är panelen ren från tingeltangel som betjäningsdisken i en hotellvestibul.

Loungemysigt, helt enkelt.

En varvräknare (som ser ut att komma från Jaeger) och en växelspak, det är vad man får. Skärmfunktionerna dominerar inte, utan är dolda bakom ratten och under panelens ovansida. Revolutionerande, ett trendbrott som bilindustrin borde lyssna noga på.

Och man får väl förmoda att de där välformade plankorna är av japanskt sen-trä, ett material som annars används i musikinstrument och möbler.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com