Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mazdas motorer ska självantända bensin

Ny motorteknik ska vara snällare mot både plånboken och miljön.

HCCI-teknik lovar effektivare förbränning och mindre utsläpp. Den nya motortekniken kommer att lanseras 2019.

Den japanska biltillverkaren Mazda har nyligen presenterat en vision kallad ”Sustainable Zoom-Zoom 2030”, som en övning i hur man ser på framtiden. I den ingår som förväntat självkörande teknik, lägre koldioxidutsläpp och mer eldrift.

Ögonbrynslyftet kommer när Mazda börjar prata om kompressionständning i bensinmotorer. Så här är det nämligen att bensinmotorer brukar använda tändstift för tända på bränsle-luft-blandningen, medan en dieselmotor utnyttjar värmen som uppstår när luften komprimeras av kolvarna i motorn och sprutar in bränslet först när det är dags att tända på.

Under massor av år har det forskats på hur man skulle kunna låta kompressionsvärme antända en redan färdigblandad luft-bränsle-blandning, som i en bensinmotor. Tekniken kallas HCCI, eller Homogeneous Charge Compression Ignition – fritt översatt ungefär homogen bränsleblandning som kompressionständs.

Fördelarna jämfört med en vanlig tändstiftsmotor är att man kan använda högre kompression vilket ger bättre verkningsgrad, alltså högre effekt och lägre förbrukning.

Rena vinsten, alltså.

Samtidigt skulle en sådan motor vara i princip fri från både kväveoxidutsläpp och sotbildning, eftersom den homogena bränsleblandningen skulle brinna effektivare än hos andra principer. Faktum är att allt bränsle brinner upp i princip ögonblickligen i en enda smäll.

Det låter förstås i dina öron som knackning, någonting som tar död på motorer, och det är också vad som har varit HCCI-motorns största problem: att kontrollera när, och hur, bränslet ska brinna.

Nu har Mazda alltså löst problemet och även om vi inte får veta exakt hur säger Mazda att man kombinerar kompressionständning med konventionella tändstift. Mazda kallar tekniken för Spark Controlled Compression Ignitition, eller gnistkontrollerad kompressionständning, och gissningsvis betyder det att motorn använder kompressionständning när så är möjligt, för att utnyttja tändstift i en konventionell cykel när man är utanför det ganska smala kompressionständningsfönstret – sannolikt vid kallstarter eller vissa belastningsfall.

Mazda skriver själva att deras teknik ”löser två problem som tidigare har förhindrat kommersialisering av bensinmotorer med kompressionständning: att maximera området där kompressionständning är möjlig samt åstadkomma en omärkbar övergång mellan kompressionständning och gnisttändning”.

– Öhum, jaha?

Motorerna kommer att gå under namnet Skyactiv-X när vi får se dem på marknaden om ett par år, då i kombination med kompressormatning för att förbättra kompressionskontrollen. Mazda säger att den nya tekniken kommer att förbättra effektiviteten med 20–30 procent jämfört med dagens bensinmotorer.

Kanske kommer vi också att få se samma princip arbeta i den kommande Skyactiv-R-motorn, en rotationskolvmotor eller wankelmaskin som ryktesvis kommer att driva en kommande sportmodell från märket. Oavsett vilket ser det onekligen ut som om Mazda satt ännu en spik i dieselmotorns kista.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com