Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Kritik nya kilometerskatten: ”Sämst i världen”

Ska generera 193 miljoner svenska kronor per år

Större
Stäng
  • Foto: Pixabay
    Foto: Pixabay
  • Foto: Pixabay

Nu har första landet i världen introducerats kilometerskatt för elbilar, och kritiken har inte väntat på sig. 

När du köper en elbil i Sverige får du en bonus på 70 000 kronor och fordonsskatten kostar 360 kronor per år. Detta är en del av fordonsskattesystemet bonus-malus och ska uppmuntra medborgare att köpa en utsläppsfri elbil. 

Men i andra länder ser det annorlunda ut. I australiska delstaten Victoria ska elbilarna redan nu bidra med en kilometerskatt. En mäng med organisationer och företag har skrivit ett öppet brev till delstatsregeringen och menar att det är det värsta förslaget i världen, och det är för tidigt att beskatta elbilar. Delstatsregeringen å sin sida menar att elbilarna måste bidra till att vägarna underhålls på rätt sätt, rapporterar ABC. 

Enligt förslaget så ska elbilar och andra bilar som inte har några utsläpp bidra med 2,5 cent per kilometer, medan laddhybriderna kommer betala två cent eftersom de redan betalar bensinskatt. 

LÄS MER: Då säger Volkswagen adjö till förbränningsmotorer

Enligt delstaten så kommer det generera cirka 30 miljoner australiska dollar (motsvarande 193 miljoner svenska kronor) per år. Det kan sättas i kontrast till 45 miljoner som budgeterats för att locka över medborgarna att välja en elbil. Dock menar vissa parlamentsledamöter att det är för tidigt att lägga nya skatter och avgifter på elfordon, utan fler borde i stället uppmuntras att välja en elbil. 

Michael Bartsch på Volkswagen Australien menar att det visserligen är rättvist att titta på hur elbilar ska betala för att använda sig av vägarna, men att det är för tidigt att införa en skatt. 

– Jag tror att det är det enda förslaget i världen på en skatt för elbilar, innan de ens finns på vägarna, sade han till ABC Radio Melbourne. 

LÄS ÄVEN: Så snabbt laddar elbilarna till 80 procent

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com