Redaktionen tipsar

Nya bilen hade gått 8 kilometer - anmälde bilhandlaren

Smålänning krävde 20 000 kronor i rabatt

När en Växjöbo köpte en ny bil hävdade han att den var begagnad.
Ett av argumenten var att mätarställningen visade åtta kilometer.
Bilhandlaren anmäldes och Allmänna reklamationsnämnden har nu fått avgöra tvisten.

Det var förra sommaren som en man i Växjö slog till på en ny bil. Den köptes av en bilhandlare i Göteborgstrakten, rapporterar Smålandsposten, och kostade omkring 300.000 kronor.

Men när han väl fick bilen visade det sig att bilen redan färdats åtta kilometer. Så stod det åtminstone på mätarställningen.

Då valde mannen att anmäla bilhandlaren till Allmänna reklamationsnämnden (ARN). I sin anmälan skrev han att fordonet inte alls var nytt, utan var “smutsigt och repigt”. Dessutom hävdade han att mätarställningen blivit manipulerad och att bilen var begagnad.

Detta förnekades av bilföretaget som svarade att bilen visst var splitter ny. Siffran – alltså åttan – på mätarställningen hänvisade de till kvalitetskontroller och testkörningar som görs i fabriken på alla nya bilar. Det var anledningen till att fordonet körts i åtta kilometer innan den levererats till kunden, menade bilhandlaren.

ARN har nu granskat ärendet och nämnden väljer att gå på företagets linje i tvisten. De anser att kunden inte kunnat bevisa något köprättsligt fel på bilen och att kravet på 20.000 kronor i prisavdrag därför ska avslås. 

Växjöbon kan dock glädja sig åt en gratis tvätt och rekonditionering. Detta står nämligen bilhandlaren för eftersom det, enligt dem, fanns “en del gruskorn” i bilen vid köpet.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com