Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Kia Sportage kommer som dieselhybrid

Och får ett nyp i kinderna.

Tillsammans med en ansiktslyftning får Kia Sportage nya motoralternativ. Mest intressant är en dieselhybrid.

Kias mestsäljande suv Sportage får ett nyp i kinderna till årsmodellbytet i höst. Bland annat får den nya strålkastare, baklyktor och en ny ratt. Och så får man en klatschigare, tvåfärgad klädsel, i alla fall om man betraktar svart och grått som färger. Fast det tuffare GT Line-utförandet får förstås svart-vit läderklädsel. Eller bara svart, men då med röda sömmar. Se där, det går att få en gnutta färg i sin Kia.

Nåväl. De största nyheterna hittar vi där de inte syns: i drivlinan. Dieselmotorn, som hittills varit på 1,7 liter, krymper något till 1,6 liter och 115 eller 136 hästkrafter, där den senare kan fås med fyrhjulsdrift och dubbelkopplingslåda.

Helt ny är också en hybridvariant kallad Kia Sportage EcoDynamics+, som kombinerar en tvåliters dieselmotor med en 48-volts elmotor i ett mildhybridsystem där elmotorn också har till uppgift att fungera som generator och startmotor.

Men någon raket är det inte fråga om. Elmotorn bidrar med 13 hästkrafter och har som främsta uppgift att avlasta dieselmotorn för att putta igång bilen vid rödljus. Dieselspisen i sig har 134 hästkrafter så prestanda lär inte skilja sig nämnvärt från övriga varianter. Men systemet sparar i alla fall några dieseldroppar, och några gram bonus malus-svidande koldioxid – fyra procent, säger Kia utan att nämna några absoluta tal.

Så småningom lär vi få se samma drivlina i fler modeller. Kia har för avsikt att lansera fem nya mildhybrider, fem laddhybrider, fem rena elbilar och en bränslecellbil fram till 2025. Utöver alla vanliga bensin- och dieselbilar, alltså.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com