Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BILD-EXTRA: Här är nya BMW 5-serien med upp till 530 hk

Nu lyfter BMW på täcket till den ansiktslyftade 5-serien.
Bilen får modernare utseende med nya strålkastare och stötfångare.
Under huven hittar vi ny 48 volts mildhybridteknik på alla modeller som inte är fullhybrider.
Den största nyheten för Sverige är att laddhybriden 530e nu kommer i Touring-utförande.

5-serien är en av BMW:s viktigaste modellserier, bilen har sålts sedan 1972 och är nu inne på sin sjunde modellgeneration. Grundkonceptet har varit detsamma hela tiden: En rymlig och sportig familjebil med bakhjulsdrift. Och som vanligt i mitten av en 5-seriegenerations liv så är det nu dags för en ansiktslyftning.

Den senaste generationen av 5-serie heter på BMW-språk G30 och ingenjörerna i München har nu satt kniven i karossen främst i fronten och bakdelen. Bilen har tydligt fått ett nytt och modernare utseende och bland annat har lamporna, stötfångaren och grillen förnyats i frontpartiet. 5-serien får klara sig med en diskretare grill än vad BMW applicerat på 7-serien och SUV:en X7. När det gäller strålkastare är det nu standard med adaptiva LED-strålkastare. Akterpartiet har fått nya baklyktor och fräsigare ändrör på avgassystemen.

Interiören på 5-serien har stått sig ganska bra under modellens tre år på marknaden, men man skulle kunna säga att den får en del injektioner av det bayerska kirurgteamet. Det handlar om mindre utseende förändringar och uppdateringar av BMW:s iDrive 7-system. BMW behåller det smidiga rattreglaget till pekskärmen, och det är en lösning som är av godo för trafiksäkerheten. BMW släpper en perforerad SensaTec-klädsel , men det är oklart vilka kllädslar som blir standard i Sverige.

Den kanske största uppgraderingen hittar vi ändå under huven och alla 5-seriebilar som inte är laddhybrider får nu ett 48 volts mildhybridsystem. Enligt BMW ska det ge förbättrad prestanda, lägre förbrukning och bättre körkomfort. Effektökningen är cirka 11 hästkrafter.

Laddhybriderna är desamma som tidigare, det vill säga BMW 530e och 530e xDrive som kombinerar en tvåliters turbofyra med elmotor. Den stora nyheten är att modellen nu erbjuds som kombi, på BMW-språk heter bilen Touring. Laddhybriderna har 184 hk från turbofyran och 109 hk från elmotorn. Totalt är systemeffekten 292 hk. Det är tillräckligt för att accelerera upp till 100 km/h på 5,9 sekunder.

I Sverige kommer laddhybriderna vara helt dominerande men det finns gott om andra motorval. Till exempel dubbelturbosexorna 540i och 540i xDrive, båda med treliters sexcylindrig TwinPower Turbo-motor.Topperversionen är M550i xDrive med en 4,4-liters TwinPower Turbo-motor med 530 hk. 550 gör 0-100 km/h på 3,8 sekunder.

Dieselmotorerna finns kvar och sträcker sig från 520d som får 190 hk med mildhybridteknik till 540d som har 340 hk och hela 700 Nm i vridmoment.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com