Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Generationsväxling för Audi A1

Byter plattform och slopar dieslar.

Efter åtta år i produktion är gamla Audi A1 pensionsmogen. Nu kommer ersättaren och den får inga dieselmotorer.

När Audi Q8 begick sin premiär i kinesiska Shenzhen häromveckan förkroppsligade den på något sätt hela Audis väsen: stor och stöddig, med starka dieselmotorer och drivning i alla hörn.

Och nu trippar nya lilla Audi A1 Sportback in på scenen och gör någonting helt annat. Den är inte stor, möjligen stöddig, har inga dieselmotorer och driver enbart där fram. Inga dieslar? Inga dieslar. Audi försöker själva dra paralleller med 1980-talets Quattro (och särskilt specialaren Sport Quattro som den lånat sina slitsar i huven från), men bilen är i själ och hjärta ingenting annat än en arvtagare till Audi 50 från 1974.

Audi AG

Likheten är slående.

Då som nu är Audis minsting en teknisk klon av Volkswagen Polo, byggd på samma MQB A0-plattform och med samma motorfamilj under huven: tre- och fyrcylindriga bensinmaskiner på mellan 95 och 200 hästkrafter, alla med fem- eller sexväxlade manuella växellådor eller en sjuväxlad dubbelkopplingslåda. Utom den där 200-hästaren, för övrigt samma maskin som i Volkswagen Polo GTI, för den går bara att få med dubbelkopplingslåda och då har den bara sex pinnar.

Jämfört med föregångaren (den kom redan 2010, den gamla A1:an) har nykomlingen blivit längre och krupit över fyrameterstrecket. Rymligare ska den ha blivit också, och fått större bagageutrymme. Instrumenteringen är digital, navigatorn kan undvika köer och vill man vara kung vid korvkiosken beställer man speldosan från Bang & Olufsen med elva högtalare och 560 watts dunkadunka.

Försäljningsstarten för Nya Audi A1 Sportback är planerad till augusti 2018 och marknadsintroduktionen till november. Några svenska priser är ännu inte fastställda.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com