Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Franska sportbilstillverkaren använder vätgas i framtiden?

Kan bli ett komplement till elektrifieringen

Större
Stäng
  • Alpine funderar på att använda vätgas till sina sportbilar i framtiden. Foto: Alpine/Renault
    Alpine funderar på att använda vätgas till sina sportbilar i framtiden. Foto: Alpine/Renault
  • Alpine funderar på att använda vätgas till sina sportbilar i framtiden. Foto: Alpine/Renault

Att elektrifieringen av bilar har börjat ta över branschen är en underdrift. Men det är fler och fler tillverkare som kan tänka sig att använda vätgas i framtiden som drivmedel, eller som komplement.

För en kort tid sedan varnade bilkoncernen Stellantis att bilmarknaden kan kollapsa i framtiden, om inte elbilarna blir billigare. Men det finns andra drivmedelstekniker som det forskas på. Exempelvis visade Renault i våras upp vätgashybriden Renault Scenic Vision. Nu rapporterar Autocar att även dotterbolaget och sportbilstillverkaren Alpine satsar på tekniken.

I våras visades de upp ett koncept som de hade tagit fram i samarbete med designstudenter, A410. Den skulle visa hur framtida supersportbilar kunde se ut 2035, och hade vätgasdrivning. Även om det enbart var ett koncept, indikerar Laurent Rossi, som är Alpines vd, att vätgas är en teknik om de tänker satsa på.

– Det är normalt att vi tittar på olika parallella spår och jag säger parallella med mening. Tanken är att vi vill hitta alternativ som nödvändigtvis inte är oförenliga med elektrifiering, eftersom vare sig vi vill eller inte, är det framtiden för fordonsindustrin för minst 60 till 70 procent av fordonsparken, säger Laurent Rossi, till Autocar.

Första elbilen lanseras 2025

Sedan tidigare är det klart att den franska tillverkaren kommer lansera sin första elbil till 2025: GT X-Over och är en elektrisk crossover. Modellen kommer baseras på samma plattform som Renault Mégane e-Tech. De ska även lansera en mindre elbil som baseras på den elektrifierade versionen av Renault 5. Även efterträdaren till Alpine A110 anländer till marknaden i framtiden.

För de högpresterande sportbilarna kan just vätgas, eller andra hållbara bränsle, vara en teknik för framtiden. Rossi menar att fördelen med vätgas är att det är kompatibelt med elektrifiering. Enligt honom finns både det elektriska spåret genom bränsleceller, men även väte som renodlat bränsle.

Kan visas upp på Le Mans

Alpine har som plan att visa upp sin vätgasdrivna förbränningbils-teknik i en racingbil i framtiden – antingen i Le Mans, eller någon annan kategori.

Sedan tidigare har Toyota varit i framkant när det gäller vätgasteknik. De har tidigare visat upp en Toyota GR Yaris med 1,6-liters trecylindrig motor som enbart behöver små modifieringar för att kunna köras på vätgas.

Tidigare i våras visades konceptet Alpine A4810 upp. Foto: Alpine

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com