Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Då lanseras Alpines första elbil

Lanseras om ett par år

Större
Stäng
  • Siluetten av Alpine GT X-Over. Foto: Alpine
    Siluetten av Alpine GT X-Over. Foto: Alpine
  • Siluetten av Alpine GT X-Over. Foto: Alpine

Franska Alpine har bekräftat att de är på gång med sin första elbil. Den kommer tillverkas i sin egen fabrik, och den lanseras om ett par år.

I förra veckan kom nyheten om att bilalliansen mellan Renault, Mitsubishi och Nissan ska satsa stora summor på elbilar. För cirka ett år sedan berättades det att Alpine kommer lansera minst tre elbilar på marknaden.

Nu rapporterar Autocar att den första elbilen från just Alpine kommer lanseras 2025. Den kommer heta GT X-Over och är en elektrisk crossover.

Modellen kommer baseras på samma plattform som Renault Mégane E-Tech och är den första av tre modeller som förvandlar Alpine till ett elektriskt märke. De andra två modellerna kommer vara en upphottad version av Renault 5, samt en ersättare till Alpine A110, som uppdaterades i november. De lanseras 2026.

Bilen kommer få samma elmotor fram som finns på E-tech. Det betyder 215 hästkrafter, men det verkar som att den även kommer få en elmotor baktill. I så fall är det fyrhjulsdrift och en systemeffekt på över 430 hästkrafter som gäller.

GT X-Over kommer att konkurrera i premiumsegmentet, mot exempelvis den elektriska versionen av Porsche Macan, Tesla Model Y, och Ford Mustang Mach-E. Bilen kommer produceras i Alpines fabrik i Dieppe, som håller på att rustas upp för att klara av elektrifieringen.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com