Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ford F-150 Raptor blir bättre på att flyga

Tuffare stötdämpare ska göra landningarna lugnare.

Jättepickisen Ford F-150 uppdateras till modellåret 2019. Till nyheterna hör bland annat avancerade stötdämpare som ska göra hoppandet enklare.

Häromveckan brann det i en fabrik som tillverkade magnesiumkomponenter till Fords pickup F-150. Det kan tyckas bagatellartat, men Ford var tvungna att stoppa produktionslinorna i tre delstater och börskursen fick hicka. Gjutformar flögs, med jätteplanet Antonov An-124, till Storbritannien för att temporärt lösa problemet. Så kom produktionen igång igen. Börsen återhämtade sig.

Så viktig är F-150 för Ford. Den är juvelen i Fordkronan och en sedelpress utan dess like. På den amerikanska marknaden kommer ingenting i närheten av de försäljningsvolymer som Ford F-150 kan ståta med. Och då är den en pickup, en fordonstyp där saker man lämnar i bagaget blir blöta när det regnar. Tydligen vill amerikanerna ha det så.

Mest av allt vill de förstås ha Ford F-150 Raptor, mästarpickisen som är satt att härska över dem alla. Här finns inte bara volym (F-150 är enorm med europeiska mått mätt) utan också kapabilitet. Under huven ruvar 450 turboladdade hästkrafter som hittar ner till alla fyra hjulen genom en tiopetad automatlåda. Grejen med Raptor är att den ska gå som ett troll även där asfalten tagit slut.

Och nu ska den bli bättre på att flyga. Eller nej förresten, det är inte alls sant. Den ska bara bli bättre på att landa. För i och med årsmodellbytet till 2019 får F-150 Raptor nya stötdämpare från terrängspecialisterna Fox. De är fulla av tekniska finurligheter som ska förbättra funktionen på alla underlag och de är adaptiva, så att de hela tiden kan justera sitt humör. Framför allt har de en sensor som säger till när de är helt utfjädrade, ett tecken på att bilen är i luften och har en hård landning att vänta.

Och så ser de tuffa ut.

När det sker ställer stötdämparna om sig till sitt styvaste läge, så att landningen blir så odramatisk som möjligt. Tanken är att man inte ska studsa omkring som en monstertruck, utan landa så kontrollerat som möjligt så att man snabbt kan gasa sig vidare i tillvaron.

Utöver stötdämparna hör tuffare säten från tyska Recaro till nyheterna, liksom en ny typ av farthållare som ska göra klättring över stock och sten enklare. De kallar den för Trail Control och ska styra kraften individuellt till varje hjul och bromsa dem när det behövs, så att föraren kan koncentrera sig på att ratta rätt även när vägen tagit slut. De första kunderna ska få sina bilar i slutet av året – så länge inte fler fabriker brinner ner.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com