Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BMW X5 växer till sig

Nya X5 större än någonsin.

Dimensionerna sväller när BMW X5 genomgår ett generationsskifte. Och för första gången kan man få den med ett Off Road-paket.

I går släppte Audi sin nya stora suv Q8 och blixtsnabbt kontrar BMW med en alldeles ny X5. Det är faktiskt den fjärde generationen X5 i ordningen sedan 1999. Då, i slutet av det förra årtusendet, var idén om en terrängbil som helst stannade kvar på asfalten fortfarande något kufisk.

Men BMW gjorde förstås helt rätt, lånade lite terrängkompetens från Land Rover, som man ägde då, och satte sin 5-serie på styltor. Och även om BMW inte på något sätt var de som startade suvtrenden, så var det BMW som sprutade tändvätska på den pyrande suv-brasan och fick den att flamma upp på allvar.

Fast enligt BMW är X5 inte en suv utan en ”SAV”, ett sportaktivitetsfordon snarare än ett sportnyttofordon. Varför BMW envisas med att kalla äpplen för bapelsiner vet vi inte, särskilt som X5 i mångt och mycket har definierat vad en suv är för någonting.

Och det här är en kumbi.

Hur som helst var det på tiden att vi fick en ny, för X5 av generation 3 firar femårskalas i år och det är samma sak som fallfrukt i bilindustrin. BMW har också rullat ut sin nya CLAR-plattform på bred front och nu rättar man in X5 i samma led.

Och den har vuxit. Den där allra första X5 var 4,66 meter lång i strumplästen. Den nya mäter snudd på fem meter. Bred är den också, ett hårstrå över två meter och det finns nog mer än en garageport som inte klarar av att svälja en sådan bjässe.

Storleken betyder att man kan välja till en tredje sätesrad, så att bilen blir sjusitsig och beroende på hur många utrustningpaket man har prickat för kan luckor öppnas och säten skjutas och fällas på elektrisk väg. Bakluckan är för övrigt tvådelad, med en nedre del som fälls nedåt och bildar en liten lasthylla.

Motormässigt får man välja mellan raka treliterssexor: bensin och 340 hästkrafter, eller diesel och 265 eller 400 hästkrafter, samtliga med åttaväxlad automatlåda och fyrhjulsdrift. En 4,4-liters bensineldad V8 på 462 hästkrafter kommer inte till Europa.

På elektroniksidan finns här förstås allt man kan förvänta sig och lite till. Bilen låser man upp och startar med mobilen och den parkerar vid vägkanten när du har kört tills du har svimmat. Infotainmentsystemet har Microsofts Office-paket integrerat, så att du kan sköta korrespondens och bokföring under resans gång – eller i alla fall kalenderbokningar och telefonsamtal.

Fakturera i farten?

När bilen känner att den behöver uppdatera sin mjukvara kopplar den själv upp sig mot verkstaden och laddar ner det som behövs. Att den har självklarheter som autobroms, parkeringsassistent och adaptiv farthållare med stopp-start-funktion behöver väl inte nämnas?

Den kanske allra största nyheten är att man för första gången kan få sin X5 med ett Off Road-paket. I paketet ingår luftfjädring på alla fyra hjulen med åtta centimeters justermån för markfrigången. Man får också bakre diffspärr, hasplåtar fram och bak och fyra olika körprogram för körning på grus, sand, sten eller i snö. Därmed är cirkeln sluten. Terrängbilen som blev en gatbil har blivit en terrängbil.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com