Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya BMW X5 kommer som laddhybrid

Får åtta mils räckvidd på el.

Nu kommer den senaste generationen av BMW X5 i utförande som laddhybrid. Till nyheterna hör starkare motor och större räckvidd på el.

Alldeles i början av sommaren stövlade en ny generation av BMW X5 in på scenen. Stövlade var just vad den gjorde, för till nyheterna hörde bland annat ett off road-paket, så att man skulle kunna använda sin suv även utanför asfalten. Men vad vi inte fick då var någon form av eldrift.

Den lilla detaljen har BMW nu rättat till. Bakom det något långrandiga namnet BMW X5 xDrive45e iPerformance döljer sig en laddhybrid som ska kunna köra upp till åtta mil utan att starta bensinmotorn.

Modellen ersätter den gamla X5 xDrive40e iPerformance (kunde de inte ha hittat på ett mindre krångligt namn?) som hade en fyrcylindrig bensinturbo parad med en elmotor som tillsammans spottade ur sig 313 hästkrafter. Den nya har i stället en rak sexcylindrig motor, bensindriven och turboladdad, som tillsammans med elmotorn har en systemeffekt på 394 hästkrafter.

Som en superbil från 1980-talet, ungefär.

Så nykomlingen är rejält snabb, 0–100 kilometer per timme går på 5,6 sekunder och toppfarten är 235 kilometer per timme. Men framför allt går den att köra i upp till 140 kilometer per timme utan att ens väcka bensinmotorn till liv. Preliminärt ska BMW X5 xDrive45e iPerformance dra 0,21 liter per 100 kilometer vid blandad körning – väl inom statens nya bonusbelöning för lågutsläppsbilar.

Baksidan är att bagageutrymmet krympt med 150 lådliter och kvar blir 500 att använda för packning. Luftfjädring med adaptiva stötdämpare är standard och som tillval kan man få fyrhjulsstyrning.

Några prisuppgifter finns inte tillgängliga ännu och BMW X5 xDrive45e iPerformance kommer inte att börja säljas förrän någon gång under nästa år.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com