Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nu träder bonus malus i kraft

Räkna ut din skatt här.

Nu vankas nya regler för bilskatt som baseras på hur mycket koldioxid din bil släpper ut. Här kan du se vad du måste betala.

Från och med söndag den 1 juli gäller nya och något snåriga regler för vad du får betala i skatt när du köper en ny bil (så om du har en bil som tagits i trafik före den 1 juli kan du somna om). Då försvinner den femåriga befrielsen från fordonskatt för miljöbilar och supermiljöbilspremien ersätts av en bonus för bilar med mycket låga utsläpp.

Samtidigt drabbas den som köper en ny bil som släpper ut mer än 95 gram koldioxid per kilometer av en högre skatt än förr under de tre första åren, utöver ett grundbelopp på 360 kronor per år. Transportstyrelsen kallar systemet för bonus malus; man får bonus om man är snäll mot naturen och drabbas av malus om man skitar ned.

Malus

För bilar, även hybridbilar, som släpper ut över 95 gram koldioxid per kilometer och upp till och med 140 gram per kilometer är kostnaden 82 kronor per gram och år. För koldioxidvärden över 140 gram är koldioxidbeloppet 107 kronor per gram och år.

För dieseldrivna fordon tillkommer även ett miljötillägg på 250 kronor per år samt ett bränsletillägg. Bränsletillägget beräknas genom att det totala antalet gram koldioxid som fordonet släpper ut per kilometer vid blandad körning multipliceras med värdet 13,52.

Det betyder att en dieselbil blir väsentligt dyrare än en bensinbil, även om den klarar 95-gramsgränsen, och både miljötillägg och bränsletillägg fortsätter att svida även efter att koldioxidtillägget försvunnit efter tre år.

Här kan du räkna ut vad din bil kommer att kosta i malus:

Bonus

Om man i stället köper en bil med låga utsläpp av koldioxid kan man få pengar av staten. För rena elbilar och vätgasbilar med nollutsläpp är den högsta möjliga bonusen 60.000 kronor. Bonusen minskar sedan med 833 kronor för varje gram koldioxid som klimatbonusbilen släpper ut enligt vägtrafikregistret.

Bilar som kan drivas med annat gasbränsle än gasol, exempelvis fordonsgas (en blandning av biogas och naturgas), får minst 10.000 kronor i bonus, även om de släpper ut mer än 72 gram per kilometer.

Men – det finns alltid ett men – om det är ett företag (även enskild firma) som köper bilen i stället för en privatperson kan bonusen högst uppgå till det belopp som motsvarar 35 procent av prisskillnaden mellan bilens nypris och nypriset för närmast jämförbara bil med konventionell drift, allt enligt Skatteverkets tabeller.

Det finns en annan brasklapp också: bonusen får högst motsvara 25 procent av bilens nypris. Det går alltså inte att gå och köpa en elbil för en spottstyver och tro att man ska få gratis pengar av staten.


Läs mer: Så väljer du miljöbil


Vill du veta hur stor bonus du har möjlighet att kamma hem? I så fall rekommenderar vi ett besök på Transportstyrelsens hemsida, där du kan räkna ut hur mycket pengar ditt kommande bilköp kan generera.

För att en bonus ska kunna betalas ut måste fordonsägaren lämna in en försäkran till Transportstyrelsen inom sex månader från köpet av klimatbonusbilen. När en klimatbonusbil ställs på första gången kommer Transportstyrelsen att skicka information och en blankett för försäkran till fordonsägaren. För att få betala malus behöver du dock inte göra någonting alls, skatteverket ser nog till att driva in pengarna ändå.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com