Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Morgan Aero GT vinkar farväl

Åtta finalexemplar ska byggas.

Det drar ihop sig för generationsskifte hos brittiska Morgan. Med Aero GT tar man farväl av sin artonåring.

Från början var det inget konstigt med den brittiska biltillverkaren Morgan Motor Company. De byggde trehjulingar när det förra seklet fortfarande var ungt och det var de inte ensamma om – i bilismens barndom experimenterade man med olika lösningar.

Tekniken utvecklades, bilarna blev allt mer lika varandra och för det mesta innebar det att de hade fyra hjul. Morgan ville inte vara sämre, förstås, och lanserade en fyrhjulig modell i mitten av 1930-talet. Morgan 4-4 var kanske inte någon succé, men den sålde i rimliga volymer och Morgan frodades som företag.

Efter kriget följde Morgan 4/4 och Plus 4, modeller som ingen som någonting annat är rimliga konkurrenter till MG och Triumph. Kunderna uppskattade sina bilar, och kanske var det därför Morgan stagnerade i utvecklingen. Man fixar ju inte något som inte är trasigt.

När 1960-talet kom rasande med sina boxformer och sin rockn’roll fortsatte Morgans män i läderförkläden med att banka fram runda former ur aluminiumplåtar och sedan montera dem på stommar av askträ. Man provade att doppa tårna i nutiden med den nätta coupén +4+, men den var det ingen som ville ha.

Konstigt, för hur tuff var inte den?

Ett nytt motoralternativ tillkom, den där gamla Buick-åttan som Rover hade köpt rättigheterna till. Men den var ju gammal redan när den hamnade i Morgan Plus 8 i slutet av 1960-talet; i Malvern Link lunkade man på i upptrampade fotspår utan att ta notis om världen där utanför fönstren.

Så när Morgan Aero 8 lanserades runt millennieskiftet tappade världen hakan. Vindögt stirrade Aero 8 in i det 21:a århundradet, med chassi av aluminium och motor från tyska BMW. Fast karossplåtarna monterades alltjämt på en stomme av askträ. Någon ordning får det ju vara, även när revolutionen bryter ut.

Sedan dess har Aero 8 utvecklats vidare och gett upphov till en rad dottermodeller. Själva namnet Aero 8 stoppades i malpåse 2009, bara för att tas fram igen 2015. Och i år fyller den 18, blir myndig och får ta körkort. Och bara för det säger Morgan nu att de ska lägga ner modellen.

Som ett sista farväl ska Morgan bygga åtta exemplar av någonting de kallar för Aero GT, ett avslutande utvecklingssteg på det numera ganska mogna Aero 8-temat och den är utspökad med accessoarer som för tankarna till tävlingsbanan. Här finns slitsar och gälar som ska hjälpa bilen att andas och en hardtop av kolfiber ska eliminera fladder i suffletten.

Tycker du att den är alltför poppig? Ingen fara, Morgan erbjuder också den gamla Plus 8 i ett finalutförande, även den med V8 från BMW. Femtio år fyllda har den tillräckligt med livserfarenhet och grånade tinningar för att utstråla det där rätta, återhållsamma självförtroendet.

Morgan

Tryggare i sig själv än artonåringar.

Så med inte mindre än två modeller som faller för åldersstrecket undrar man vad Morgan har planerat att göra härnäst. Vi vet inte, men vi gissar att man i fortsättningen kommer att göra vad man alltid har gjort: knacka karossplåtar av aluminium och montera dem på en stomme av askträ.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com