Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Unika bilen i Sverige: "Enda i sitt slag"

Morgan Plus 8 Speedster - bättre investering än aktier?

Den anrika brittiska sportbilstillverkaren Morgan firade hundra år av tillverkning i samma verkstad med en riktigt häftig kärra.
Nu står ett unikt exemplar av Plus 8 Speedster i Vetlanda och väntar på rätt köpare.
– Det här är enda bilen som finns i Sverige och den enda i världen med den här färgkombinationen, säger Lasse Ericsson på Classic and sportcar centre i Vetlanda.

För fem år sedan slog Morgan till med en jubileumsversion av klassikern Plus 8, en modell som tillverkades första gången 1968.
100 år av fordonstillverkning i fabriken på Pickersleigh Road i Malvern, Worcestershire, skulle firas rejält. På bilderna ser du resultatet: en Plus 8 Speedster med en modernare 4,8-liters V8:a från BMW på 367 hk. En tävlingsbil för gatan, som fortfarande tillverkas på ett hantverksmässigt vis i verkstaden.
Lasse Ericsson på Classic and sportcar centre i Vetlanda kan allt om sitt favoritmärke (han är  generalagent) och beställde snabbt ett jubileumsexemplar som fick stå och pryda bilhallen i flera år.
– Vi i lilla Vetlanda säljer faktiskt mest Morganbilar per capita i hela världen, konstaterar han stolt.

Dessutom är Lasse ordförande för Europas återförsäljare och åker över till fabriken i Storbritannien ungefär åtta gånger per år.
– Då sitter jag direkt med fabriksledningen och diskuterar saker. Jag förmedlar vad kunder och kolleger i Europa tycker, det är ett väldigt fint samarbete.

Kan du beskriva känslan att köra en så här speciell bil?
– Den är en ren körupplevelse, ligger väldigt fint på vägen och är ruggigt snabb. Och det är ett fantastiskt ljud, ett djupt morrande trots att det är en högvarvig motor. Och ljudet ändras efter varvtalet, det är otroligt härligt.
– Bilen för ju tankarna till tidigare hastighetsrekordbilar.

Se annonsen här

När Morgan Plus 8 kom 1968 blev bilen i princip en räddande ängel för tillverkaren. Nästan alla ville ha bilen, men väldigt få kunde köpa eftersom Morgans hantverksmässiga produktion var och fortfarande är låg. Men det skapade en stor efterfrågan och ett starkt varumärke som står sig än idag.

Plus 8 är Morgans framtidsteknik klädd i den traditionella karossen: chassit är i princip hämtat från Aero-modellerna och består av aluminium och de moderna, individuella hjulupphängningarna med dubbla triangellänkar kommer också från Aero 8.
Och snabbheten är imponerande:
– 0-100 km/h på 4,5 sekunder, den väger ju bara strax över 1000 kilo, konstaterar Lasse Ericsson.

De jubileumsbilar som tillverkades kunde personifieras efter varje ägare med hjälp av en gedigen tillvalslista. Exemplaret i Vetlanda är unik i världen i sina färgkombinationer och tillval.
– Det här är en bil som kommer att stiga i värde eftersom den är så unik, säger Lasse Ericsson. Det kan vara en säkrare investering än aktier i dessa oroliga tider.
– Och de flesta av våra kunder får ofta tillbaka mer än de gett för sina bilar.

Se annonsen här

Snabbfakta Morgan

Grundad 1910 av Henry Frederick Stanley Morgan.
Ungefär 220 anställda och runt 850 bilar per år tillverkas.
År 1936 introducerade Morgan sin första fyrhjuliga bil, Morgan 4/4.
Flera av Morgans modeller som tillverkas i dag (4/4, +4 och Roadster) är i rakt nedstigande led besläktade med ursprungsmodellen från 1936.
Morgans biltillverkning har alltid präglats av konservatism, gällande design, tekniska förändringar och de hantverksmässiga tillverkningsmetoderna. Till exempel tillverkas karossens stomme fortfarande av askträ. Trots, eller snarare på grund av detta, var det tidigare så många köpare att man fick vänta i upp till tio år (!) på sin bil, men numera har Morgan blivit effektivare och levererar med fyra-sex månaders väntetid.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com