Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mitsuoka Himiko är en utklädd MX-5

Lånar linjer från Morganmodell.

Japanska Mitsuoka tar inte sig själva på blodigt allvar. Den senaste produkten är lika kul som den är lång.

Världens mest vindögda bil torde vara Morgan Aero 8 från 2001. Formgivaren Matthew Humphries hade lånat strålkastarna från Volkswagen New Beetle, men använt högerinsatsen till vänstersidan och vice versa. Följaktligen såg den ut som om den stirrade på sin egen näsa.

Men japanska Mitsuoka vill inte vara sämre. De har sedan urminnes tider kokat ihop märkliga bastarder som med vardaglig teknik i grunden försökt se ut som brittiska bilar från 1950- och 60-talen. Några av de har varit briljanta, andra lite mer … vad säger man, skapta på ett sätt som bara en mor kan älska?

Som den Nissan-baserade Ryoga.

Vad ingen Mitsuoka-modell har saknat är glimten i ögat. De är ju bara på kul, och det gäller även den senaste, Himiko. Formerna är ogenerat lånade från den där vindögda Morgan-modellen, men i stället för att komplicera vardagen med brittiskt hantverk är Mitsuoka Himiko helt enkelt en Mazda MX-5 som klätt ut sig.

Den största skillnaden mot en MX-5 är att Mitsuoka förlängt bilen med 60 centimeter mellan vindrutan och framhjulen. Så räkna inte med att den svänger på samma ivriga sätt som bilen den baseras på. Snarare lär den röra sig som en buss.

Men vad spelar det för roll när den är så söt? Och faktiskt är den inte hälften så vindögd som sin förlaga, men så har Mitsuoka använt strålkastare från Mini i stället för Volkswagenenheterna och de pekar liksom lite mer rakt fram.

Och så har faktiskt Morgan också gjort. Efter några år utan korrigerande glasögon förstod man ändå att någonting behövde göras och Aero 8 skickades till ögonläkaren. När den kom hem hade den också strålkastare från Mini och därmed är likheten mellan Morgan och Mitsuoka närmast total.

Eller hur?
Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com