Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Provkörd: Mitsubishi Outlander PHEV

Bekväm laddhybrid med törst

Outlander PHEV har inneburit ett rejält lyft för Mitsubishi i Sverige. Laddhybrid med SUV-känsla gjorde den snabbt till en tjänstebilsfavorit.

Mitsubishi Outlander PHEV är ett fint exempel på hur man kan blåsa liv i bilmodeller som annars skulle hamna nära bäst-före-datum. För med två elmotorer, en bensinmotor och i stort sett sömlös och imponerande snabb drivlina är det en bil som är riktigt trevlig att glida runt i.

Säger glida, för särskilt rapp och sportig körning är den inte gjord för. Snarare lite jänkevarning och det är inte nödvändigtvis kritik. Bilar med mjuk USA-karaktär ger i varje fall mig en lugnare körstil, utan att för den skull snigla mig fram.

Outlander PHEV går att ladda (testat i mitt garages enda eluttag) och köra enbart på el. Kul och tyst i Uppsalas knörkliga trafik som våra folkkära politiker gör sitt bästa för att krångla till ännu mera.

Torbjörn Lundgren

Och rätt kul i garaget också.

Nöjet är dock en smula kortvarigt då de utlovade 54 kilometerna på el är misstänkt lika 30 kilometer. Men att räckvidd på el är en sak i körcykeln och en annan i verkligheten är knappast något unikt för Mitsubishi. Laddtiden hemma anges till 3–5 timmar eller vid särskilda laddstationer där 25 minuters laddning ger 80% fullt batteri.

Outlander är som jag antytt inte helt ny men man har ändå lyckats ansiktslyfta den riktigt bra. På utsidan. Inuti är reglage och knappar utspridda här och där och kanske inte alltid helt logiskt. Man får leta en hel del efter funktionerna och uppmaningen i displayen att man skall läsa instruktionsboken noga ter sig för en gångs skull rätt vettig.

Testresan gick Oslo tur och retur. Absolut ingen otrevlig resa då både manskap och last stuvats in utan problem och just rak landsvägskörning är en fin gren för PHEV. Så när som på förbrukningen av bensin, jag kör hyfsat mjukt och Outlander halsade ogenerat i sig runt 0,85 l/mil – som tydligen ändå är rätt måttligt efter att ha studerat andra tester.

Just i Oslo visade annars Mitsubishi Outlander PHEV sina fina sidor. Jag sitter högt med utmärkt överblick. Stolarna är bekväma och elmotorerna hjälper till att skicka iväg den här tunga klumpen galant runt Majorstuen och Vigelandsparken ty det är i dessa trakter min kära dotters residens ligger. Lätt att köra i Oslo men man får väja för strömmen av Tesla. Påminner ibland om ett sillstim.

Vad får då kunderna att välja en Outlander PHEV? Sedan 2014 har det registrerats sisådär ett par-tre tusen bilar om året och hittills i år per slutet mars 555 registrerade bilar – inte illa och tvåa efter Passat GTE i supermiljöbilsklassen. Outlander PHEV får som laddhybrid 20.000 kronor i supermiljöbilspremie (än så länge), ger 5 års befrielse från fordonsskatt och låga 1.188 kronor i månatligt förmånsvärde. Alltså mycket gynnsamt för förmånsbilsföraren.

Sammantaget är Mitsubishi Outlander PHEV en trivsam familjebil med en del kvalitéer men snål är den inte och inte heller särskilt terränggående.

Torbjörn Lundgren
TobbeTi@outlook.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com