Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mitsubishi lämnar Europa – förväntat jätteras

Större
Stäng
  • Mitsubishi Outlander är den 16:e mest köpta bilen i Sverige.
    Mitsubishi Outlander är den 16:e mest köpta bilen i Sverige.
  • Mitsubishi Outlander är den 16:e mest köpta bilen i Sverige.

Mitsubishi kommer inte lansera några nya modeller i Europa efter att dagens modellprogram gjort sitt.
Det blir alltså inga nya L200 eller Outlander på de svenska vägarna.
Istället ska japanerna enbart satsa på Sydostasien.

Det går minst sagt tungt för Mitsubishi Motors.

I fjol gick den japanska biltillverkaren med en förlust på 25,8 miljarder yen (2,15 miljarder svenska kronor. Under det första kvartalet 2020 har försäljningen minskat med 57 procent och nu förväntas en stor förlust för andra året i rad. Den befarade siffran som kommunicerades ut från Mitsubishi Motors i måndags är också smått hissnande. De förväntar sig en nettoförlust på omkring 30 miljarder svenska kronor för räkenskapsåret som slutar i mars 2021.

Redan nu tas också stora beslut för att försöka vända på trenden. Enligt Automotive News väljer Mitsubishi att lämna den Europeiska marknaden och inte ersätta dagens modellprogram. Modeller som säljs i dagsläget kommer att fortsätta säljas tills de ersättas av nya modeller. Några nya generationer av dessa modeller kommer inte tas in i Europa. I stället ska Mitsubishi satsa på marknaden i Sydostasien.

Mitsubishi kommer fortsättningsvis att serva och förse bilar som har sålts med reservdelar. I Sverige sålde Mitsubishi 1 928 bilar under det första halvåret 2020, med laddhybriden Mitsubishi Outlander som den bäst säljande (faktiskt den 16:e mest sålda modellen i landet).

Men några nya Outlander eller L200 blir det alltså inte på den svenska marknaden i och med Mitsubishis drastiska beslut om att lämna den europeiska marknaden – en marknad de funnits på sedan 1975.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com