Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Audi RS 4 Avant hälsar till 90-talet

Som sig bör är senaste RS 4 en kombi.

Om BMW bygger sedankarosser med raketmotorer är kombikarossen Audis främsta prestandavapen. Möt nya RS 4 Avant.

Bilvärlden har avgjort blivit en smula knasigare vid ett par tillfällen. En gång var 1984, när BMW kombinerade en superbilsmotor med en sedankaross och vips var M5 född. Nästa gång det hände var tio år senare, när Audi RS 2 Avant klev in på arenan.

För kombitokiga svenskar verkade förstås allting vara som vanligt, men resten av världen skakade på huvudet när Audi stoppade ner en 315 hästkrafter stark femcylindrig turbomaskin* i en kombikaross. Vad hade de rökt där nere i Ingolstadt?

Audi AG

Böckling. De hade rökt böckling.

Och så föddes en tradition att Audis yppersta prestandamaskiner företrädesvis kom med skåp där bak. Så att Audi nu väljer att lansera RS 4 som Avant, alltså kombi, är inte särskilt förvånande. Undertill är den förstås synnerligen nära besläktad med den RS 5 som presenterades i våras, vilket betyder att motorn har hämtats från Porsche Panamera och den åttaväxlade automatlådan skickar kraften till alla fyra hjul – men mest till bakhjulen.

Med en matchvikt på 1.790 kilo är den förstås en ordentlig sudd tyngre än sitt tvådörrarssyskon, så man tappar ett par hundradelar i sprinten upp till 100 kilometer per timme. Konsumkassarna där bak misstycker nog inte.

Svenska handlare kommer att få in de första bilarna i början av nästa år och då kommer de att kosta någonstans runt 8–900.000 kronor.

* Skrev jag verkligen V6 från början? Jag måste verkligen vara trött.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com