Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Aston Martin Vantage får kraft från AMG

Extrovert exteriör och introvert interiör i nya Aston Martin.

Med mera marktryck och motor från Mercedes-AMG ska locka prestandahungriga kunder.

Vantage är ett familjenamn och förfäderna som har burit det är många. Den senaste som först visades som prototyp i Detroit för 14 år sedan blev minstingen i Aston-uppställningen, under DB9 och de andra. Nu får den äntligen en avlösare och om den gamla var svalt återhållen i sin formgivning är den nya mer spektakulär.

Se bara på fiskmunnens mustasch håller upp en ordentlig splitter och på bakljusen, som bildar en båge som sedan speglas i diffusorns utformning under stötfångaren. Profilen är fortfarande tydligt en Aston Martin, men lite vassare än vanligt.

Formelementen är inte bara för syns skull. Aston Martin hävdar att karossen ska generera ett betydande marktryck, någonting som Vantage därmed blir först med bland Aston Martins vanliga produktionsmodeller.

Aston Martin

Dit Vulcan alltså inte räknas.

Märkligt nog finns inte alls samma leklust på insidan. Föregångarens vertikala planka för mittkonsolen har kastats ut och nu ser det ut som i ungefär vilken bil som helst, med en fast monterad skärm som skymmer och skämmer.

Den nyktra inredningshållningen återspeglas också av presspratet från Aston Martin. De talar om förbättrad takhöjd, intuitiv ergonomi och generösa stuvutrymmen i stället för att vräka ur sig floskler om den esoteriska upplevelse som väntar där inne. Minsann!

Motorn är en V8, samma Mercedes-maskin som nyligen hittade ner i storebror DB11, och den driver genom en åttaväxlad automatlåda som monterats där bak för förbättrad viktfördelning. Ihop med den sitter en elektronisk diffbroms som ska skicka kraften till det hjul som för tillfället behöver den bäst.

Låter det lite tunt? Då finns en variant som byter gatgodkännandet mot Le Mans GTE-reglemente. Motorn är ungefär den samma som i gatbilen, men trots att reglementet stryper effekten har Aston Martin ändå hittat några fler hästkrafter. Bromsarna hämtas från Alcon, stötdämparna från Öhlins och den sexväxlade, sekventiella lådan kommer från Xtrac.

Och inredningen, den är inte längre anonym. Nej, bland alla spakar och rör finns en ratt med färgglada knappar och vred. Varför fick vi inte det i vanliga Vantage?

Aston Martin Vantage får kraft från AMG

Kanske för att redaktören skulle gnälla då.

De första leveranserna av nya Vantage väntas under våren och prislistan börjar någonstans i närheten av 1,5 miljoner. Och nej, du måste inte beställa den i streptokockgult. Får vi rekommendera någonting i stil med British Racing Green i stället?

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com