Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Aston Martin Vantage lånar linjer av DB10

Efterlängtad ersättare ser ut som filmhjälte.

Efter fjorton år är det dags att avlösa Vantage. Nykomlingen lånar formerna från filmbilen DB10.

Förr i tiden betydde Vantage oftast att Aston Martin hade tagit i lite extra och hällt ont krut i sina bilar. Ja, utom sjuttiotalets Vantage som var en DBS med rak sexa förstås. Särskilt skräckinjagande var väl den kompressormatade Virage Vantage, som på nittiotalet krävde ett ständigt jagande efter oljekällor för att hållas vid liv.

Men när konceptbilen AMV8 Vantage begick sin premiär på bilsalongen i Detroit 2003 satt benämningen plötsligt på en liten fjant till bil, blott tvåsitsig och betänkligt mer beskedlig än resten av dåtidens modellprogram. Men vad gjorde väl det när den var vacker som en semestervecka i skärgården?

Aston Martin

Formen lade ribban för Aston Martins 2000-tal.

Och alltjämt tillverkas samma bil, även om utvecklingen har sett till att motorn vuxit med några cylindrar och effekten med ett par hundra hästkrafter. Men nu börjar den faktiskt bli mogen för pension.

Ersättaren väntar redan i kulisserna och nu har Aston Martin visat en försmak av vad vi har att vänta oss. Nästa generation av Vantage får lite slankare, vassare linjeföring och nog känns väl proportionerna igen?

Jo, just det. Det ekar av Aston Martin DB10 i varenda karossveck, alltså konceptbilen som togs fram för att spela en undanskymd roll i Bondfilmen Spectre för ett par år sedan. Tydligen gillade väl publiken vad den såg, för nya Vantage är en oblyg blåkopia.

Aston Martin Lagonda Limited

Praktiskt att kunna återanvända en färdig form.

Nya Vantage lär låna både VH-plattformen och Mercedes-motorn från storasyster DB11, men i dagsläget lämnar Aston Martin inte ut några uppgifter om vare sig tänkt lanseringsdatum – möjligen på Frankfurtsalongen i höst – eller vilka prisnivåer vi har att vänta oss. Håll ut ett tag till!

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com