Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Aston Martin ger Cygnet eldkraft

Lånar drivlinan från V8 Vantage.

Äntligen har lilla Aston Martins minsting fått en riktig motor. Det tack vare en avdelning utan hämningar och en kund med bestämda önskemål.

I vintras funderade vi en runda på hur det skulle se ut om världens allra mest högfärdiga biltillverkare skulle dra åt svångremmen och börja bygga småbilar. Sedan kom vi på att det redan var gjort: Aston Martin Cygnet var 2011 en Toyota IQ som begåvats med ny nos och några kohudar på insidan.

Dåtidens högste Astonhövding, Dr. Ulrich Bez, hade storvulna planer för den lilla svanungen. Framför sig såg han att 4.000 bilar skulle kunna prånglas ut per år, trots att den kostade tre gånger så mycket som den Toyota den var baserad på.

Två år senare (ungefär samtidigt som Dr. Bez gick i pension) lades produktionen ner, efter att man inte lyckats skeppa ut fler än 593 bilar trots att man slängde med en gratis Cygnet som premie om man köpte en Aston Martin One-77.

Aston Martin

Så kostade den också 14 miljoner.

Man skulle kunna tro att Aston Martin helst av allt skulle vilja att världen glömde bort allt som hade med den oäkta avkomman från en flirt med Japan att göra. Men icke. Stolt visar man nu i stället upp någonting som de kallar för Aston Martin V8 Cygnet. Och den är underbart galen.

För i stället för den lilla 1,3-litersmotorn som orörd ärvdes från Toyota har V8 Cygnet fått drivlinan från (förra generationens) Aston Martin V8 Vantage. Det betyder 4,7-liters V8 på 430 hästkrafter, sjuväxlad robotlåda och bakhjulsdrift, allt i en bil som mäter blott 202 centimeter mellan hjulaxlarna.

För att få plats med alla galenskaper i det pyttiga paketet fick man göra en ny brandvägg mot motorrummet och en tunnel för kardanaxeln – någonting som inte fanns i det framhjulsdrivna originalet. Sedan gjorde man förstås en massa annat också, som att bygga in en säkerhetsbur, montera riktiga bromsar och – något grovhugget – bredda skärmarna så att 19-tumsfälgarna ska få plats.

Bakom operationen står Aston Martins ”Q”-division, avdelningen som skräddarsyr anpassningar precis efter kundernas önskemål. Och ja, V8 Cygnet är beställd av en betalande kund som nu kan njuta av väldigt mycket motor i väldigt lite bil. Bilen hade sin officiella premiär tidigare i somras, när Carfections Henry Catchpole körde den uppför backen på Goodwood Festival of Speed.

Och vad Q har gjort är förstås precis vad Aston Martin borde ha gjort från första början med Cygnet. Om den bara hade haft V8 skulle den ha sålt som smör och antagligen stått i centrum för sin egen kult, i stället för att tyna bort som ett automobilistiskt skämt i historiens annaler.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com