Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ares Project Panther är en retrosuperbil

Italiensk bilförädlare omtolkar DeTomaso Pantera

Businessmannen Dany Bahar är tillbaka. Den här gången med en superbil. Ares Project Panther är en vinkning till 70-talet.

Brittiska Lotus bjöd på årets chock på bilsalongen i Paris hösten 2010. Bilmärket som genom alla tider tycks ha satt en ära i att alltid ha slut på pengar ställde ut inte mindre än fem konceptbilar som skulle bilda ett helt nytt modellprogram under de närmaste åren.

Här fanns en helt ny Elise som skulle ta upp kampen med Porsche Cayman, en ny Esprit med tydliga superbilsambitioner, en ny Elan som med ett litet baksäte skulle utmana Porsche 911 och en Elite, en GT-modell med motorn där fram. Dessutom fanns en fyrdörrarsbil, Lotus Eterne som var samma andas barn som Aston Martin Rapide.

Group Lotus

Eller kanske Porsche Panamera?

Allihop skulle de ha nya motorer med enorma effekter, hybriddrift och kosta pengar på ett sätt som föga anstod en liten brittisk hål-i-väggen-fabrik. Gissa om vi som var där fick släpa våra hakor efter oss när vi lämnade mässhallen.

Bakom hela projektet stod Lotus unge VD Dany Bahar. Han hade satts på chefsposten året innan och genast satt igång med att stöpa hela verksamheten. Lotus skulle lämna livet som lågmarginaltillverkare och etablera sig i näringskedjans absoluta topp.

Det gick förstås åt pipan. Bahar fick sparken, officiellt för att ha missbrukat bolagets likvida medel. Men bakom låg förstås att Bahar var en managementkatastrof på alla tänkbara sätt. Fem nya bilmodeller? Befängt. Bahar stämde Lotus och Lotus stämde Bahar. Och hemma i Hethel fortsatte Lotus att bygga sina gamla vanliga Elise och Evora.

Så hur kunde Lotus från början sätta en karl som Bahar på posten som VD, och sedan låta honom hållas i sina galenskaper? Svaret ligger i att den turkiskfödde schweizaren tycktes kunna tälja guld med pennkniv. Han hade förvaltat pengar i Liechtenstein, köpt fotbollsklubbar åt Red Bull och skött Ferraris marknadsföring och prylbutiker.

Och Bahar är tillbaka. Numera bor han i Dubai, men i italienska Modena driver han sedan några år tillbaka förädlarföretaget Ares Design. Här ”förfinas” världens yppersta lyxbilar till kunder främst i Mellanöstern, kunder som tycker att deras Rolls-Royce- och Bentleybilar är för erbarmliga. Nyligen visade Ares också upp en udda tolkning av Mercedes-Benz G-klass.

Ares Design

Kallad Ares X-Raid.

Nu kommer Ares också med en egen superbil, kallad Project Panther, och om du tycker att linjerna känns bekanta har du inte fel på ögonen. Formen är en tämligen oblyg kopia av De Tomaso Pantera, superbilen från sjuttiotalet som kokades ihop av en argentinare med stöd från Ford.

Här finns annars utdöda detaljer som pop up-strålkastare men också modern teknik som kolfiber och LED-ljus. Tekniken har hämtats direkt från Lamborghini Huracán, med V10, dubbelkopplingslåda och fyrhjulsdrift. Även stommen, av aluminium och kolfiber, är plockad från Lamborghini.

De första kunderna ska få sina bilar under den andra halvan av 2018, om man får tro Ares i alla fall. Men innan dess ska bilens form utvecklas för effektivare aerodynamik och karossen ska konstrueras för krockskydd. Det låter som om rätt mycket arbete återstår och vi får väl se om Dany Bahar tagit vatten över huvudet ännu en gång.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com