Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Kan Honda Project 2&4 bli verklighet?

Nyinkommen patentansökan tyder på det.

Honda Project 2&4 Concept var en läskande vision om friluftsliv i hög fart. Nu har Honda patentsökt sin idé.

En gång i tiden för väldigt länge sedan, förmodligen ett par-tre år sedan, satt jag och ingenjörade på ett stötdämparkontor när chefen kom förbi med en post it-lapp.

På den hade han kråkat ner några siffror och ville testa om jag hade koll. Jag höll på att utveckla ett beräkningsverktyg för stötdämparinställningar och chefen ville stoppa in en bil i mitt program.

Förvånat tittade jag på siffrorna. Det handlade uppenbarligen om en väldigt lätt bil med oproportionerligt mycket motor. Nåväl, jag knackade in siffrorna och gav honom resultatet. Försiktigt undrade jag vad han skulle ha det till.

”Jo, alltså, det är lite hemligt” var hans kryptiska svar. Men när Honda visade sitt fantastiska friluftskoncept Honda Project 2&4 Concept förstod jag. Specifikationerna stämde, liksom dekalerna på stötdämparna.

Premiären begicks i Frankfurt på hösten 2015 och Honda Project 2&4 Concept liknade verkligen ingenting annat. Möjligen skulle man kunna dra paralleller till Caterham Seven eller Ariel Atom, men Honda drog lättviktskonceptet så mycket längre.

Honda själva hävdade att deras konceptbil var en dröm i gränslandet mellan bil och motorcykel och det är svårt att slå dem på fingrarna. I Project 2&4 Concept hänger man i en stol monterad bredvid en centralram och har en motor hämtad från Honda RC213V.

Förlåt, vad? Jo, Hondas hoj i motorcyklismens allra högsta gren, MotoGP. Maskinen är alltså en synnerligen arg enliters V4 på sisdådär en miljon hästkrafter vid en miljard varv per minut. Låter det spännande?

Honda

Marc Marquez tjänstefordon.

Bra, för amerikanska patentmyndigheter har nyligen mottagit en ansökan innehållade ett fordon som ser misstänkt likt ut Project 2&4. Vid presentationen trodde vi, liksom alla andra, att Project 2&4 bara var ett sätt för Honda att nå ut med sitt namn och sprida lite MotoGP-glitter över sin något prosaiska bilmodellflora.

Men nu kliar vi våra grånande huvuden. Patentansökan omfattar en centralram gjuten i aluminium, som sägs vara lätt, styv och effektiv att producera. Säten, ratt, pedaler och allting annat fästs mot denna ram och ett antal förpackningsfördelar nämns, som att man kan konfigurera på vilken sida föraren ska sitta utan större åthävor.

Nåja, när passageraren utgör sidokrockskydd lär inga myndigheter i världen godkänna en konstruktion som denna. Men! I Hondas ansökan ingår utskjutande, uppblåsbara pelare som något slags skydd mot krockar och rullningar.

Inuti centralramsbalken får en bränsletank plats, eller möjligen ett batteripaket. Honda specificerar ingenting om drivlinan i sin patentansökan och vi kan inte dra några slutsatser annat än att vi förmodligen inte får se den handbyggda och synnerligen servicekrävande RC213V-motorn i någon slags verklighetsapplikation.

Förvisso skulle patentansökan i sig egentligen kunna handla om att Honda kommer att använda mer gjutna aluminiumkomponenter i kommande konstruktioner eller någonting annat högst osexigt. Men gissa hur hårt vi håller tummarna för att det inte är så, utan att Honda kommer att presentera en ren körglädjemaskin som erbjuder tonvis av flugor mellan tänderna.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com