Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Project Cortege är Putins pansarlimo

Nästa presidentbil snart redo att presenteras.

Några riktiga presidentlimousiner har inte byggts i Ryssland på många år. Men snart är det dags igen.

Sovjetunionens främsta fordonsfabrik ZiL, eller Zavod imeni Likhachova, tynade sakta bort under postkommunismens krav. Först dog limousintillverkningen medan arbetarna köade för sina matkuponger, och så sent som i fjol meddelades att även lastbilstillverkningen hade upphört. Då hade ändå inga bilar byggts på flera år och fabriksområdet hade redan börjat göras om till bostadsområde.

Men allt är inte förlorad för Rysslands limousinindustri. Project Cortege drivs av det ryska handels- och industridepartementet och kommer att ta vid där ZiL-4104 lämnade in. Än så länge handlar det bara om ett industriprojekt och bilen har ännu inte något fastställt namn, men utvecklingen har faktiskt pågått i fem år och man börjar närma sig en produktionsfärdig bil.

Så vad är det då för bil? Project Cortege är tänkt inte bara som statslimousin åt president Putin och hans stab – Kreml lär ha beställt 14 bilar – utan också som en utmanare i yppersta lyxklassen där Rolls-Royce Phantom och Bentley Mulsanne fått härja fritt alldeles för länge. En rad olika karossformer väntas, utöver en sedankaross och en limousin ryktas det också om en suv.

Lada

En rysk suv? Det finns ju redan.

I somras läckte bilder på sedankarossen ur en patentansökan – mest lik en knubbig korsning av Rolls-Royce och Toyota Century som vi lät vår illustratör färglägga med kritorna – och nu får vi också veta vad som ska finnas under huven. Project Cortege har nämligen fått med sig Porsche som utvecklingspartner och åtminstone till att börja med kommer bilarna ha Porsches dubbelturboladdade V8 från Panamera och Cayenne. I ryskt utförande lär den mäta 4,4 liter och lämna cirka 600 hästkrafter. Men ryssarna utvecklar också en V12-motor som med turboladdning ska ge uppåt 860 hästkrafter som lär sätta ordentlig sprätt på ekipaget.

Förhoppningsvis får vi veta mer i vår, när den officiella premiären väntas äga rum – självklart med presidenten själv i spetsen.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com