Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo världsmästare i WTCC

Thed Björk tog historisk titel i helgen.

Sveriges första världsmästare i bilracing korades i helgen. Thed Björk vann nämligen WTCC-serien 2018.

Kan du tänka dig, Sverige har aldrig tidigare haft en världsmästare inom bilracing. Men nu har vi det och han heter Thed Björk, är 36 år gammal och hemmahörande i Örebro. Eller ja, nuförtiden är han förstås hemmahörande i den stora världen och i helgen lotsade han sin Volvo S60 TC1 till en femteplats och en fjärdeplats i de två säsongsavslutande loppen i det lilla emiratet Qatar vid Persiska vikens kust.

Därmed tog han faktiskt hem titeln i WTCC, världsmästerskapet i standardvagnsracing, åt både sig själv som förare och åt Volvo Cars, Polestar och Cyan Racing som tillverkare. Efteråt var världsmästaren rörd. ”Jag kan inte sätta ord på mina känslor just nu. Detta är utan tvekan den största händelsen i min karriär. Säsongsfinalen gick enligt våra planer och ett stort tack till alla i teamet, de är lika mycket världsmästare som jag”, sade han i en kommentar.

Med det blev Thed Björk också den tredje svenske världsmästaren i bilsport i år, efter att Pontus Tidemand och Jonas Andersson säkrat WRC2-guldet i rally och Johan Kristoffersson kammat hem rallycross-VM. Därmed har Sverige belagt tre av sex möjliga världsmästartitlar i år och därmed är det bara sportvagns-VM, WRC-guldet och, förstås, Formel 1-titeln som återstår.

Och när Marcus Ericssons Sauber får motorer från Ferrari och ekonomisk backning från Alfa Romeo inför nästa säsong kanske han kan vara med och tampas om den titeln också. Nåja, det kanske är att hoppas på för mycket.

Sauber

Men nya bilen ser åtminstone tuff ut.
Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com