Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här kraschar världsmästaren i 170 km/h

Nu hyllas rallybilarnas säkerhet

Även regerande världsmästare i rally kan göra ödesdigra misstag. Estländaren Ott Tänak körde av vägen och kraschade våldsamt med sin Hyundai.
Men både han och kartläsaren Martin Järevoja kunde lämna den kvaddade bilen.
– Så här säkra är rallybilar idag, kommenterar Tina Thörner, en av Sveriges stora rallyprofiler.

Regerande världsmästaren i rally, Ott Tänak, gjorde igår sin första tävling för Hyundai. Det blev en debut som skapade enorm uppmärksamhet i världen – och när du ser videon så förstår du varför.
Tänak och kartläsaren Martin Järevoja låg på fjärde plats inför den fjärde specialsträckan när de hade kört cirka nio kilometer.
I en hastighet på 170 km/h köde Tänak ner i ett dike och bilen voltade sedan flera varv innan den våldsamma färden tog slut.
– Det tog ett bra tag innan bilen stannade och det var förstås ”bra”, kommenterar Jonas Kruse för Svt.
– Om de hade träffat något hårt i den farten eller åkt ut i publiken hade avåkningen kunnat få betydligt värre konsekvenser.

Tina Thörner, en av Sveriges främsta inom motorsport, kommenterade också kraschen. Hon publicerade bilden på den kvaddade bilen med kommentaren:
– Så här säkra är rallybilar idag.

Många menar att om en lika våldsam krasch hade inträffat på 80- eller 90-talet så hade bilarna inte skyddat passagerarna på ett lika effektivt sätt.
Ott Tänak var inblandad i en våldsam krasch i Mexiko för fem år sen, då han och dåvarande kartläsaren hamnade i vattnet.
I gårdagens avåkning finns en kamera monterad inne i förarhytten och medan bilen rullar runt hörs Ott Tänak fråga ”finns det vatten där nere?”

Senare kom en kommentar från rallyföraren:
– Det var inte säsongsstarten som vi hoppades på, men lyckligtvis är vi båda okej tack vare säkerhetsutrustningen. Vi kommer att slå tillbaka snart.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com