Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volkswagenkoncept hälsar till racerbilar

Golf GTI TCR kan bli verklighet i höst.

En konceptbil med krydda från racingvärlden, det är vad Volkswagen visar upp. Kanske kan den bli verklighet i höst.

Få sätt att bränna pengar är så effektiva som att börja tävla med bilar. Det är helt enkelt dyrt, väldigt dyrt, att köra runt-runt och försöka vara först över mållinjen. Just därför blev det nya TCR-reglementet sådan succé när det introducerades häromåret.

För tanken bakom TCR är just att det inte ska behöva kosta så mycket pengar. Reglementet är strikt hållet och man får absolut inte göra vad som helst för att få dem att gå fort. Och går de ändå för fort tvingar arrangörerna till prestandasänkande förändringar. Det kallas på branschspråk för ”balance of performance”.

Så de senaste åren har TCR smugit sig in i nästan alla former av standardvagnsracing världen över. Världsmästerskapet WTCC, Europamästerskapet ETCC och det svenska mästerskapet STCC, de kör alla med TCR-bilar nuförtiden.

I korthet är en TCR-bil en helt vanlig standardkaross, typ en Golf, som har sedan fått den behandling som behövs för att gå fort och som reglementet tillåter. De har tvåliters turbomotorer på 350 hästkrafter, väger ungefär 1.250 kilo och har förstås mönsterlösa slicksdäck. Men så mycket mer än så är det inte och man kan köpa en TCR-bil för sisådär 1,5 miljoner kronor.

Volkswagen

Det är ju rena fyndet.

Och TCR har blivit något av ett begrepp, ett uttryck som klingar väl i entusiasternas öron. Det vill så klart Volkswagen så mynt av och därför visar de nu upp Golf GTI TCR Concept, en specialversion av Golf GTI som ska locka till bankörning.


Läs mer: 3 x GTI provkörda på Mantorp


Än så länge är det bara fråga om en konceptbil, en studie, men Volkswagen säger att man har för avsikt att sätta den i produktion innan året är slut. Det får vi hoppas att de gör, för Volkswagen har tagit den liknande Clubsport S-versionen ur produktion och lämnat ett hål i modellfloran efter sig.

Golf GTI TCR Concept har förstås mycket lite gemensamt med tävlingsbilen, utan är en helt vanligt gat-Golf som fått effekten uppvriden till 290 hästkrafter. Fler kylare ska hålla värmeutvecklingen stången och tuffare inställningar av de adaptiva stötdämparna ska förbättra kurvtagningen. Bromsskivorna är hålborrade och om man tar bort fartspärren lovar Volkswagen att bilen ska toppa 267 kilometer per timme.

En vassare frontspoiler, en diffusor där bak och stolsklädsel i mikrofibermaterial rundar av modifikationerna. Och nej, vi vet ingenting om vad den kan tänkas kosta, om och när den blir verklighet.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com