Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så upplevs nya Volkswagen Golf

Vi blev inbjudna att klämma och känna på Golf version 7.5

Renare, digitalare, säkrare. Volkswagen Golf får nya motorer, ökad säkerhet och mer infotainment.

Volkswagen Golf visades första gången 1974. Sedan dess har modellen varit en framgångssaga med drygt 33 miljoner tillverkade bilar. Som kuriosa för den svenska marknaden kan nämnas att Golf snart förväntas passera klassiska Bubblan/nya Beetle i försäljningsstatistiken, då det i oktober 2016 hade det sålts 441.257 Golf jämfört med Bubblan och Beetle som sålt 472.100 exemplar.

Då modellår 2017 står för dörren får den nuvarande sjunde generationen av Volkswagen Golf (som första Golf någonsin) en uppdatering där fokus ligger på nya motorer och en rejäl omdaning av elektroniska säkerhetshjälpmedel och underhållningssystem. Uppdateringen omfattar modellerna Golf, Golf GTI, Golf GTE och Golf Sportscombi. Första bilarna levereras förhoppningsvis under slutet av första kvartalet 2017.

Ett återkommande begrepp som nämns av många Volkswagen-representanter är ”democratization”. Innebörden av uttrycket är att avancerade system som tidigare varit reserverade för dyra premiumvagnar nu hittat ner i Golf-klass.

Detta har varit en sanning ända sen de första ABS-systemen och krockkuddarna gjorde sin debut i dyra vagnar, för att så småningom hitta ner till billigare modeller tillgängliga för större kundgrupper. Nya Golf har en hel del sådana finesser tillgängliga, även om ett flertal av dem är extrautrustning.

De nya TSI-motorerna har vuxit från 1,4 till 1,5 liter. Först ut på marknaden och starkast blir TSI 150 Evo som utrustats med bland annat aktiv cylinderavstängning för en snålare och renare färd. Bränsleförbrukningen anges till 4,9 l/100km med koldioxidutsläppen på 110 g/km.

Så här rent är Wolfsburg, där Golf tillverkas.

Vad fabriken i Wolfsburg släpper ut framgår inte.

Prestandasiffrorna i övrigt skvallrar om en vridstark motor med hela 250 Nm vridmoment tillgängligt redan från 1.500 r/min, vilket är helt i klass med dagens dieselmotor i Golf 1,6 TDI.

Något längre fram i tiden ligger den svagare men samtidigt snålare 1,5 TSI Blue Motion med 130 hästkrafter och 200 Nm vridmoment vid 1.400 r/min. Denna har dessutom förmåga att frihjula, det vill säga rulla med motorn avstängd utan någon bromsade effekt från motorns rörliga delar. Förbrukningen stannar på 4,6 l/100 km med utsläpp om 104 g/km CO2.

Ansvarig för motorutvecklingen är Dr. Wolfgang Demmelbauer-Ebner.

–  Tack vare bland annat cylinderdeaktivering i vår nya TSI 130-motor kan vi spara mycket bränsle, berättar Demmelbauer-Edner. Då belastningen är låg stängs två cylindrar av genom en mekanism på kamaxeln som öppnar insugsventilerna som därefter står stilla i öppet läge utan att bränsle sprutas in. Dessutom kan TSI 130 stängas av helt, varvid motorn frikopplas från växellådan och bilen rullar utan motstånd, förklarar Demmelbauer-Ebner.

I detta läge förses servostyrning och bromsar med energi och fungerar precis som om motorn var igång, i grund och botten ett system snarlikt det på hybridbilar. Tekniken kommer även att hitta ner i TSI 150, dock ej vid lanseringen.

En annan fiffig detalj på dessa motorer är att de arbetar efter Miller-principen. Denna har fått sitt namn efter amerikanen Ralph Miller som tog patent på tekniken redan 1957. Denne Millers princip kan kortfattat beskrivas som att insugsventilerna på en tvångsmatad motor (turbo eller kompressor) håller öppet även då kompressionsfasen påbörjats.

Nej, inte den Miller.

Nej, inte den Miller.

Kompressionen tar då ”spjärn” mot den överladdade insugningsluften i stället för mot motorns inre delar, varvid motorns effektivitet höjs med i runda slängar 15 procent. Med hjälp av dessa finesser har Volkswagen lyckats kapa förbrukningen med 1 liter per 100 km – givetvis beroende på körsätt.

– En annan finess med moderna motorer är att vi kan styra vattenflödet i motorn, säger Demmelbauer-Ebner. Vid kallstart står vattnet still och värms upp runt topplocket. Då temperaturen stiger används det varma vattnet för att snabbt värma upp kupén. Därmed får vi en behaglig värme betydligt tidigare än tidigare, fortsätter Demmelbauer-Ebner.

För dieselmotorerna presenterades inget nytt. Däremot har Volkswagens ingenjörer skruvat en del på GTI-modellerna där vanliga GTI fått effekten ökad till 230 hästkrafter samtidigt som GTI Performance, den modell som erbjuds på den svenska marknaden, får hela 245 hästkrafter.

Eldrivna e-Golf har fått en femtioprocentig räckviddsökning enligt Volkswagen, som nu ska klara upp till 30 mils körning. Miljömedvetna och prestandaorienterade köpare kan mötas i laddhybriden Golf GTE, som med bensinmotorn TSI 150 och en elmotor på 102 hk klarar sprinten 0–100 km/h på 7,2 sekunder.

Även växellådorna får sig en uppdatering då en nyutvecklad sjuväxlad DSG-låda på sikt kommer att ersätta alla dagens sexväxlade DSG-lådor.

Exteriört är det ingen överdrift att kalla uppdateringen tämligen blygsam. Förändringar är små och subtila, men bidrar ändå till att bilen upplevs som betydligt mer modern. Ett exempel är strålkastarna där modeller som tidigare hade xenonstrålkastare nu får LED-strålkastare. Samtliga modeller får LED-bakljus som standard, där modellerna R och GTE får en lite flådigare variant med flytande blinkers.

Volkswagen gjorde också ett stort nummer av vad de kallade för digitalisering av Volkswagen Golf. Hårdvaran består av nya och mer högupplösta skärmar både framför föraren och på mittpanelen av olika storlekar. En stor nyhet är gest-styrning av infotainmentskärmen som introduceras för första gången någonsin i en Volkswagen, dock enbart i versionen Digital Pro.

Geststyrning innebär att rörelsesensorer i skärmen känner av då en hand sveps framför skärmen för att navigera i menyerna, något som kan komma väl till pass i kyliga svenska vinterförhållanden med handsklädda förare. Det finns även en säkerhetsaspekt i det hela, då föraren slipper sitta och leta i menyer och i stället kan fokusera på vägen och låta handen göra jobbet framför skärmen.

Skärmarna finns i storlekarna 6,5, 8 och 9,2 tum där upplösningen är 800×480 pixlar för de två mindre och hela 1280×640 i den stora. Dessutom finns möjlighet för både Iphone- och Android-användare att spegla sina telefoner via kabel för Apple Car Play, Mirror Link (Android) eller Android Auto/ Google.

Som tillval finns också Active Info Display, ett helt digitalt instrument som ersätter det traditionella klustret med analoga mätare och visare bakom ratten. Färgskärmen är 12,3 tum och kan bland annat visa navigation mitt i förarens synfält, en klar fördel uppmärksamhetsmässigt. Denna skärm kan figureras på många olika sätt för att visa olika typer av information som navigering, varvräknare, hastighet och information från bilens olika förarassistans-funktioner.

Slutligen lanseras fyra nya hjälpmedel inom detta område. Traffic Jam Assist, Pedestrian Monitoring med Front Assist och City Emergency Braking, Trailer Assist och Emergency Assist som alla nyttjar bilens elektroniska hjälpmedel för att göra bilkörningen säkrare och enklare. Samtliga är tillgängliga på bilar med DSG-låda medan fotgängarsystemet samt Trailer assist är de enda av de fyra nya som fungerar med manuellt växlad bil.

Traffic Jam Assist, eller kökörningsassistans, innebär kortfattat att bilen kör av sig själv vid köbildning, från rullande till helt stillastående. I stadstrafik upp till 65 km/h arbetar Pedestrian Monitoring med Front Assist och City Emergency Braking till att stanna bilen om exempelvis en fotgängare eller ett annat fordon plötsligt dyker upp. Nya Golf övervakar även föraren, och med Emergency Assist är bilen hela tiden på sin vakt gentemot föraren. Om denne skulle somna eller bli sjuk och därmed inte längre bidra till framförandet av fordonet aktiveras en serie varningsåtgärder där sista utväg är att stanna bilen, lägga i handbroms och slå på varningsblinkers.

Trailer Assist är räddningen för dig som inte tycker om att backa med släp, där bilen hjälper dig bådat backa rakt och svänga med släp med hjälp av dina kommandon. Intresserade av att lära sig mer om dessa system, som dessvärre inte låter sig beskrivas ner på detaljnivå i detta forum rekommenderas att besöka Volkswagens hemsida för mer utförlig information.

Golf 7.5 är som sagt första gången någonsin som en Volkswagen Golf får en genomgripande ansiktslyftning. Om det beror på en ny strategi och/eller en ansträngd ekonomi efter de problem Volkswagen haft gällande avgasfusk eller om andra skäl väger in låter jag vara osagt.

Klart är dock att Volkswagen Golf i och med denna uppdatering knappast gjort livet lättare för konkurrenterna. Och runt hörnet väntar Volkswagens hittills största modelloffensiv där tio modeller ska ersättas eller uppdateras inom den närmsta framtiden.

Text: Staffan Erlandsson
Foto
: Staffan Erlandsson, Volkswagen AG
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com