Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Regelbyte i STCC – Polestar Cyan tvekar

Nästa år blir det TCR-bilar som gäller i STCC. Alla är inte lika nöjda.

Dagens bilar med enhetschassin från franska Solution F fasas ut till förmån för standardvagnsreglementet TCR. Låga kostnader och mer märkestrogen teknik lockar. STCC hoppas på större startfält.

På kort tid har TCR-reglementet etablerat sig som ett av de starkaste i världen. Fjolårets internationella serie har i år fått sällskap av inte mindre än 16 nationella mästerskap med TCR-bilar. I korthet innebär reglerna att tävlingsbilarna måste baseras på fyr- eller femdörrarsbilar, med en minimilängd om 4,20 meter och en maxbredd på 1,95 meter.

Till skillnad från de nuvarande Solution F-bilarna måste TCR-vagnarna behålla originalmodellens stomme och hjulupphängningstyp. Motorerna får hålla max två liters cylindervolym och med turbo lämnar de ca 330 hästkrafter.

Bilarnas prestanda hålls på jämn nivå gentemot varandra med hjälp av så kallad Balance of Performace vid homologeringen, alltså att snabba bilar viktas upp för att inte gå för fort. Dessutom finns tuffa tekniska begränsningar för att hålla kostnaderna på en rimlig nivå, väsentligt lägre än till exempel i WTCC. Att köpa en fabriksny bil kostar ca 1 miljon kronor.

Större startfält i huvudklassen är en av flera anledningar till varför STCC väljer att byta till TCR.
– Det finns ingen garanti för att det kommer att vara fler bilar på gridden nästa år än vad det är i år, men vi vet att vi påbörjat något nytt som har potential att bli riktigt stort, säger Jonas Lundin, VD för STCC AB.

Bytet av tekniskt reglemente kommer inte att innebära några förändringar i STCC-tävlingarnas format. Mästerskapet har redan i dag ett upplägg som överensstämmer med det man kör efter i den internationella TCR-serien: två fria träningspass, kval uppdelat i Q1 och Q2, två tävlingsheat, det senare med omvänd startordning för de främsta.

Cyan Polestar Racing, som dominerat STCC de senaste åren, har tidigare sagt att de drar sig ur om STCC går över till TCR-reglementet. Detta eftersom Volvo inte har någon TCR-bil i dagsläget, i stället har man satsat på WTCC-reglementet TC1.

– Vi kommer att följa utvecklingen av TCR-reglementet i STCC enligt normal procedur och vi stänger inte dörren för en TCR-bil i framtiden. Men just nu måste vi fokusera helt och hållet på WTCC. Vi hoppas att genom att göra det med full fokus, med en bil utvecklad i Sverige och körd av svenska förare så gör vi mer gott för utvecklingen av motorsport i Sverige än att snabbt kasta samman ett TCR-program i STCC 2017, säger Alexander Murdzevski Schedvin, Head of Motorsport på Polestar.

Foto: STCC
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com