Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Audi RS 3 putar med baken

Får sedankaross och blir racerbil

Audi RS 3 Sportback gick ut tiden i våras, men nu kommer efterträdaren med sedankaross. Och den har fått ännu mer pang under huven.

På våren 1984 presenterade Ferrari sin undersköna 288 GTO. Byggd för att tävla i banracing hade den en turboladdad V8 på astronomiska 400 hästkrafter. Världen drog efter andan.

I dag värd mångmiljonbelopp.

Byggd i 272 exemplar, i dag värd mångmiljonbelopp.

Nu presenterar Audi en bil i Golfklassen, eller C-segmentet, med 400 hästkrafter. Ur led är tiden. Audi RS 3 har inte bara fått ett nytt utseende med sedankaross, utan också drivlinan från Audi TT RS. Det betyder en tvärställd turbofemma under huven, sjuväxlad dubbelkopplingslåda och fyrhjulsdrift.

En elektrohydrauliskt styrd lamellkoppling fördelar kraftfördelningen mellan axlarna, så att Audi RS 3 alltid ska har tillräckligt med drivgrepp för att skotta ifrån alla uppstudsiga Ferrari 288 GTO vid rödljusen. Accelerationen från 0 till 100 km/h ska inte ta mer än 4,1 sekunder.

För den som vill åka lite långsammare presenterar Audi också en tävlingsbil på RS 3-temat. Vänta nu, långsammare? Ja, Audi RS 3 LMS är byggd för TCR-reglementet, vilket innebär att motorn är en tvåliters turbofyra med begränsad andning. Audi hävdar att de 330 hästkrafterna ska räcka till en accelerationstid till 100 km/h på 4,5 sekunder.

Vad som gör det intressant är att STCC beslutat att införa TCR-reglementet till nästa år. Så kanske får vi se Audi RS 3 LMS på svenska banor.

Foto: Audi, Ferrari
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com