Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Audi RS 3 Sportback blir galen

Mer effekt och lägre vikt betyder explosiva prestanda.

Audi tar i från tårna och vässar RS 3 Sportback ytterligare. Fyrahundra hästkrafter lär sätta respekt i vem som helst.

Egentligen fick vi se de här nyheterna redan i höstas, när Audi presenterade RS 3 i sedanutförande på bilsalongen i Paris. Nu kommer samma bil i halvkombiutförande, kallat Sportback på Audispråk.

Och den lovar att bli precis lika galen som sedanversionen. Audis skönsjungande turbofemma har vässats till 400 hästkrafter jämnt och dessutom lättats på 26 kg, bland annat tack vare ett nytt vevhus av aluminium.

Femcylindrigt är en gammal Auditradition.

Audi AG

Femcylindrigt är en gammal Auditradition.

Den sjuväxlade dubbelkopplingslådan driver på alla fyra hjulen där momentet fördelas mellan fram- och bakaxel med hjälp av en elektrohydrauliskt styrd lamellkoppling. Mjukvaran är programmerad för att skicka mer kraft till bakhjulen vid hård körning, för att bringa bättre balans när däcken börjar närma sig greppgränsen. Det kanske behövs, eftersom Audi numera frångått det annars briljanta tilltaget att använda bredare fram- än bakdäck. Numera sitter samma 235 mm breda däck runt om på nittiontumsfälgarna.

Nya stötfångare ska tillsammans med andra subtila designförändringar annonsera för omvärlden att det är den senaste versionen av Audi RS 3 som man sitter i.

På insidan har Audi RS 3 Sportback sportstolar klädda i svart nappaläder som standard inom kort kommer full mobiluppkoppling. Som tillval kan man få ett digitalt instrumentkluster (”Audi virtual cockpit”), skrivplatta till multimediasystemet och extra skålade sportstolar med skalformade ryggstöd. Autobroms är standard och en rad andra körhjälpmedel finns som extrautrustning.

Audi kommer att ta emot din order från och med april och de första bilarna lär nå svensk mark i augusti. Några svenska priser är inte fastställda ännu, men tyska Audi uppger att prislistan för RS 3 Sportback börjar på 54.600 euro, motsvarande en dryg halvmiljon svenska kronor. Sedanversionen blir ytterligare några tusenlappar dyrare.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com