Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volkswagen Gen.E laddas av robot

Konceptbil visad i förbifarten vid framtidsdagar i Wolfsburg.

När Volkswagen lyfte på förlåten vid en teknikuppvisning vid testbanan i Ehra-Lessien råkade en helt ny konceptbil skymta förbi.

Under det kalla kriget låg Ehra-Lessien i en flygförbudszon alldeles intill den östtyska gränsen och där, tänkte Volkswagen, var det ju utmärkt att förlägga en testbana. Bortom konkurrenternas spionhelikoptrar lade man därför ut kilometervis med asfalt och än i dag är detta en av få platser på jorden där en Bugatti Chiron kan toppfartstestas.

Här håller Volkswagen i dagarna någonting de kallar för Future Mobility Day, där man visar upp framtidens teknik och hur man tror att bilindustrin kommer att se ut i morgon. Så självklart handlar det mest om eldrift i allmänhet, självkörande bilar och avancerade, elektroniska mugghållare. Det sista kan jag ha hittat på själv.

Men vad som inte alls är ett påhitt är Volkswagen Gen.E. Den presenterades egentligen som en bifigur, där huvudrollen innehades av en robot som ska koppla in laddsladden alldeles av sig själv när elbilen behöver kräm.

Som en trollkarl och hans assistent.

Så ska vi inte bry oss om Volkswagen Gen.E? Jo, absolut, för för här ser vi för första gången vad vi tror är Volkswagens formframtid. Under det senaste året har tyskarna tjatat om hur eldriven framtiden är med mer eller mindre spektakulära koncept under I.D.-flaggan. Men Gen.E ser, till skillnad från de andra, ut som en riktig bil.

Närmare bestämt skulle Gen.E kunna vara nästa generation Volkswagen Polo, eller kanske en uppföljare eller ersättare till lilla Up!. Märkesarvet är tydligt, samtidigt som den långt framdragna vindrutan och den rakt avskurna bakdelen slår an en futuristisk ton. Nog ser det ganska ärtig ut?

Särskilt mycket säger inte Volkswagen om bilen, annat än att den bygger på en lättviktsarkitektur och att ”avancerade litiumjonceller” ska ge bilen en räckvidd på över 40 mil. Nog låter det som om I.D.-plattformen börjar förankras i verkligheten.

Så var det den där roboten också. Volkswagen tror alltså att man i framtiden ska kunna ställa sig i hyreshusgaraget och sedan kommer Wall-E fram och sköter resten. Det vore förstås fiffigt, men nog känns Gen.E som en större nyhet.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com