Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volkswagen I.D. Crozz är nästa el-VW

Eloffensiven fortsätter hos Volkswagen. Nu visar de upp en suv-variant på sitt I.D.-tema.

Dieselmotorn dog i september 2015. Det var då som Volkswagens samvetsrymliga hållning till utsläppslagar avslöjades. Med kreativa algoritmer kunde märkets bilar känna av om de befann sig i laboratoriemiljö eller ute på verkliga vägar.

Och om det var asfalt som rullade undan under däcken ställde motorstyrningen om sig och ägnade inte längre en tanke åt vad motorn släppte ur sig, till förmån för bränsleförbrukning och kraftleverans.

Men det skulle straffa sig. Volkswagens pengakranar har stått vidöppna ända sedan avslöjandet och de lär inte stängas än på ett tag. Koncernledningen byttes ut och en ny riktning antogs bortom dieselmotorns begränsade horisont: elbilar är nu Volkswagens framtid.

Det hävdar märket med emfas och nu kommer den tredje konceptmodellen i Volkswagens I.D.-uppställningen efter den lilla I.D. och bussen I.D. Buzz. I.D. Crozz är suv-varianten på Volkswagengruppens elektriska MEB-plattform, en ännu icke existerande teknisk bas.

Men att den fortfarande bara är på drömstadiet har inte hindrat Volkswagen att bestämma precis vad I.D. Crozz ska klara av. Batteripaketet i golvet ska vara stort nog att räcka till 50 mils körning och elmotorer både fram och bak levererar tillsammans 306 hästkrafter – förmodligen tillräckligt för de flesta behov.

Måttmässigt ska Volkswagen I.D. Crozz vara något mindre än Volkswagen Tiguan, men tack vare effektivare paketering av drivlinan ha ungefär samma utrymmen som denna.

Volkswagens elektriska I.D.-modeller lär bli verklighet för dig och mig runt 2020, men några spådomar om prisnivåer lär vi få vänta på ännu ett tag. Fast redan nu har Volkswagen förstås eldrivna versioner av sina smör-och-bröd-modeller, så att köpa en eldriven Volkswagen går alldeles utmärkt även i dag.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com