Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

VinFast från Vietnam ska erövra världen

Vietnamesisk bil visar upp sig för världen.

På bilsalongen i Paris kommer ett vietnamesiskt bidrag att visas upp för första gången. VinFast vill erövra världen.

Kuststaden Hai Phong vid Röda flodens delta, ett tiotal mil från Hanoi, är inte bara Vietnams tredje största stad med två miljoner invånare. Den är också ett industriellt centrum och här tillverkar man fartyg och motorcyklar, fisksås och cigaretter. För i Vietnam, precis som i Kina, har det styrande kommunistpartiet tillåtit en kapitalistisk ekonomi att växa fram utan att för den skull tillåta några politiska snedsprång.

Härifrån vill Vietnam också erövra bilvärlden. VinFast heter landets första biltillverkare som på allvar satsar på världsomspännande export och på bilsalongen i Paris, som öppnar i början av oktober, kommer man att ställa ut två nya, icke namngivna bilmodeller: en sedan och en suv.

Än så länge avslöjar man inga tekniska data om bilarna – även om brittiska Autocar säger att de baseras på de utgående versionerna av BMW 5-serie och X5 – utan nöjer sig med att förklara att formgivningen tar sin ”utgångspunkt i exceptionella proportioner” och att formgivare från VinFast och Pininfarina ”skapat tidlösa bilar som var och en har lång hjulbas och elegant, sannerligen inspirerad styling”.

Så Pininfarina, det anrika italienska designhuset som nyligen köptes upp av indiska intressen, har alltså varit där och petat. Men det är inte den enda italienska kopplingen, utan man började med att låta fyra olika italienska designhus ta fram varsitt förslag. Sedan lät man 62.000 vietnameser rösta om vilken man tyckte bäst om, och vann gjorde bidraget från Giugiaros ItalDesign.

Så vad Pininfarina fick göra var att ta skisserna från en av sina värsta konkurrenter och putsa på tills VinFast var nöjda. Resultatet ska vara ”noggrant skulpterat i varje karosslinje för att uttrycka Vietnams naturliga skönhet och folkets varmhjärtade och dynamiska egenskaper genom ett modernt designspråk i världsklass”.

Pixabay

En kamel är en häst som formgivits av en kommitté.

En förserie av de båda bilmodellerna kommer att byggas i mars nästa år, följt av full serieproduktion i september. För att fylla upp modellprogrammet kommer man också att licenstillverka en egen variant av lilla Opel Karl, liksom en elektrisk skoter. Målet är att tillverka en halv miljon bilar (och en miljon mopeder) per år redan 2025.

För att klara av det har man inte bara byggt en ny fabrik, utan också rekryterat en rad spetskompetenser från den västerländska bilindustrin och man har initierat tekniska samarbeten med välkända underleverantörer som Bosch, Magna och Siemens.

Och så har man förstås ett ”fräscht och modernt utseende som återspeglar Vietnams första bilproducents stolthet för att nå världen”. Vad mer kan man begära?

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com