Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

F1-mästaren: Bilar är min största investering

"Jag kan ingenting om vin eller konst, men jag har bra koll på bilar"

Han tog körkortet för 18 år sedan och köpte en begagnad Mini Cooper. Sedan dess har Lewis Hamilton hunnit bli världsmästare i Formel 1 sex gånger – och skaffat  en rad exklusiva bilar.
– Jag kan ingenting om vin eller konst. Men jag har bra koll på bilar och därför har de blivit min största investering, säger han.

Coronapandemin har satt stopp för årets tio första tävlingar i Formel 1. Förhoppningen är att man ska kunna starta säsongen i juli i Österrike, och den sexfaldige världsmästaren Lewis Hamilton längtar efter att få jaga sin sjunde titel:
”Jag saknar racing varje dag”, säger britten i sociala medier. ”Det är första gången sedan jag var åtta år som jag inte har startat en racingsäsong. När man lever och andas något som man älskar är det definitivt en stor saknad”.
”Det finns positiva saker att ta med sig från den här tiden. Vi har alla tid att reflektera över livet, våra beslut, våra mål, människorna vi har omkring oss och våra karriärer”.

Och så kan Hamilton trösta sig med sina privata bilsamling. Det är totalt 15 bilar – varav åtta stycken som klassas som ”speciella” – uppdelade på hemmet i Monaco och ett hyrt garage i Los Angeles.

Vi kommer att gå igenom dyrgriparna längre ner i texten, men Hamilton förklarar för magasinet GQ att han sällan kör någon bil mer än två timmar, hur värdefull och rolig den än må vara:
– Jag älskar att köra, men mer än två timmar känns bara som ett slöseri med tid. Det är timmar man inte får tillbaka.
– På längre turer låter jag någon annan köra mig i min S600 Maybach eller Cadillac Escalade.

När Lewis Hamilton tog körkortet köpte han snabbt en begagnad Mini Cooper, och när pengarna började strömma in på bankkontot blev det en Ferrari 599 GTO (som han sålde några år senare).
2012 köpte han en Ferrari 599 SA Aperta – en ganska extrem samlarbil där bokstäverna ”S” och ”A” står för Sergio och Andrea Pininfarina, medan ”Aperta” betyder öppen på italienska.
– Det har blivit så att jag ofta har två exemplar av samma modell, för när det kommer en specialversion brukar jag även vilja ha den.

Bara 80 exemplar tillverkades av Aperta och då kostade runt sex miljoner kr. Idag värderas bilarna till 16-17 miljoner, så Hamilton har gjort en bra investering.

Här har du några av Hamiltons övriga bilar:

Pagani Zonda 760LH (2012)
– Hemsk att köra, men bilen med överlägset bäst motorljud. Jag valde manuell växellåda eftersom jag inte gillar Tiptronic-versionen.

Ferrari LaFerrari (2017)
Först köpte han en knallröd LaFerrari och senare en Aperta-version av modellen. Även här har värdestegringen på bilarna varit fantastisk. Ett tag pratades det om att en bil var värd uppåt 90 miljoner kr.

Shelby 427 Cobra (1966)
Den 54-åriga bilen är i ett så fantastiskt skick att han inte vill köra den. Hamilton ringde till Carroll Shelby före köpet och bad legendaren att ge ett omdöme. Shelby sa att bilen var den finaste han sett på länge.
När Carroll Shelby dog 2012 har värdet på 427-bilarna ökat enormt.

Ford Mustang Shelby GT500 (1967)
För snart tio år sedan köpte Hamilton en 1967 års Mustang Shelby GT500 av ett enda skäl: han ville ha en likadan bil som Steve McQeen körde i filmen Bullitt.

McLaren P1 (2015)
När Lewis Hamilton var 13 år skrev han kontrakt med McLaren-stallet. Genom köpet av en mörkblå McLaren P1 ville han hylla sin gamla arbetsgivare, som han lämnade 2013.
Enbart 375 exemplar av P1 byggdes.

Mercedes-AMG One (2020)
En riktig hyperbil som Hamilton varit med och utvecklat. Den är än så länge en prototyp, men om när den kommer ut på vägarna om cirka ett år blir den ett sällan skådat kraftpaket. En turbomatad V6:a och fyra elmotorer ger bilen 1200 hästkrafter.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com