Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Experten om Lewis Hamilton: ”Insatsen är enastående”

Tangerade i helgen Michael Schumachers rekord

Större
Stäng
  • Fotokollage: Motorsportpics by Jerry Andre /  Mercedes-Benz
    Fotokollage: Motorsportpics by Jerry Andre / Mercedes-Benz
  • Fotokollage: Motorsportpics by Jerry Andre / Mercedes-Benz

Bytbil har talat med Janne Blomqvist om den regerande världsmästaren i Formel 1, Lewis Hamilton, och hans sju vinster i förarmästerskapet. Med den sjunde titeln tangerar han legendaren Michael Schumachers rekord. 

I helgen blev det klart att britten och Mercedes-föraren Lewis Hamilton tog sin sjunde världsmästartitel i Formel 1 när han tog segern i Turkiets Grand Prix. Därmed tangerade han Michael Schumachers rekord över antal världsmästartitlar i Formel 1.

Det kanske inte var helt oväntat att Hamilton skulle bli världsmästare i år igen, menar Formel 1-kommentatorn och experten Janne Blomqvist.

– Det kändes som att det var klart rätt länge med den sjunde vm-titeln, nästan från och med när säsongen startade, när man väl såg hur bra Mercedesbilen var. Känslan är att han har varit världsmästare länge, säger Janne Blomqvist och fortsätter: 

– Själva bedriften är enastående, den är svårt att uppnå, oavsett om man sitter i rätt material eller inte. Den konsekventa höga nivån han håller väldigt är bra gjort, sedan är sättet han säkrade världsmästartiteln på bra, nämligen att han tog titeln och vann racet. 

De andra åren har det då och då krånglat till när Lewis Hamilton skulle knyta ihop säcken, men till slut har han ändå lyckats ta hem mästerskapstiteln. I helgens lopp i Turkiet startade Hamilton sexa och hade problem med däcktemperaturen och såg till en början lite vilsen ut. 

Foto: Daimler/ Mercedes-Benz

– Jämfört med andra år är det skillnad på honom i år. Även om han säger att han inte tänker på Vm-titeln så gör han det, det är jag rätt säker på. Precis när det ska avgöras brukade det bli småkrångligt, men han lyckades till slut vinna, säger Jane Blomqvist och fortsätter: 

– Den här gången var det krångligt i början eftersom bilen inte var förbered för dåligt grepp och dåligt väder i starten av loppet. Mercedes fick vänta på att banan torkade upp, samtidigt som teamet och han gjorde skickliga bedömningar, exempelvis att stanna ute på väldigt slitna intermediets som blev bättre och bättre, ju längre man körde med dem.

Janne Blomqvist menar att det är ytterst ovanligt att en förare lyckas ta så pass många världsmästartitlar som Lewis Hamilton nu har gjort. 

– Att ta sju världsmästartitlar inträffar var 15 till 20 år. Sätter man den bedriften i perspektiv så inträffar det mellan två och tre gånger på en 100-årsperiod. Senaste gången någon lyckades med det, var Michael Schumacher 2004. Det är 16 år sedan, och innan dess hade det inte inträffat. Till nästa gång kan det dröja mellan 30 och 40 år, om det körs Formel 1 då, innan någon klarar av att ta sju titlar igen.

LÄS MER: Brittiskt Formel 1-team återuppstår

Argumentet att Lewis Hamilton har haft det bästa materialet håller inte, menar Janne Blomqvist. Alan Prost hade bästa bilen när han vann 1993, likaså Schumachers titlar i Ferrari. De som vinner har i allmänhet det bästa materialet säger han. 

– Hamilton är enastående bra och blir bättre och bättre med åren. Det är få gånger han gör misstag eftersom han inte kör snabbare än vad han är kapabel till, och han lägstanivå är riktigt, riktigt hög. Den är nästan lika bra som hans högsta nivå.

Har han några svagheter? 

– Jag bedömer att han inte har några uppenbara svagheter som är relaterat till hans förmåga. Han klarar av de flesta situationer, även i trafik och är även skicklig på att köra om. Jag ser inte att Hamilton har några svagheter, de har han polerat bort. Det var en period som man mentalitet var allt eller inget. Han var också lite slarvig, men det är borta nu. Han är mer eller mindre fläckfri. 

Än så länge har Hamilton inte förlängt kontraktet med Mercedes. Därmed har det spekulerats om att britten eventuellt avslutar sin karriär och inte kommer vara på startgridden nästa år, när nästa Formel 1-säsong startar.

Janne Blomqvist är mångårig Formel 1-kommentator. Foto: Motorsportpics by Jerry Andre

Slutar han nu, när han har tagit sin sjunde titel? 

– Jag tror inte att han kommer sluta. Allt pekar på att han förlänger kontraktet med Mercedes. Jag tror att mycket fokus låg på att säkra sjunde titeln. Jag tror att det tog kraft och energi. Kontraktsförhandlingar är inte så lätta diskussioner. Det handlar om mycket pengar för både Hamilton och Mercedes. För Hamiltons del handlar pengarna inte så mycket om summan, utan personerna runtomkring. Det gäller att sätta en prisnivå som motsvarar värdet på hans varumärke. Var går brytpunkten och när är det läge att sätta stopp?

– Det finns en risk att Mercedes blir av med Hamilton, men det är ingen katastrof för dem. Mercedes vet vad de har, i form av bra material och Lewis vet hur bra han är. Att Lewis skulle gå till ett annat stall är osannolikt. Det är ingen annan som har råd med honom, och i så fall slutar han.

Störst sannolikhet är att Lewis Hamilton förlänger kontraktet och skriver på ett tvåårskontrakt. Därmed vinner han antagligen sin åttonde titel och kör sedan ytterligare ett år för att Mercedes ska få sina övriga önskemål, är Blomqvists analys. 

– Lewis Hamilton har en stor plattform för sina budskap, både om de är kommersiella eller om det handlar om mänskliga rättigheter (Black lives Matter, reds anm). Han är verkligen djupsinnig jämfört med de andra förarna.

Hur kommer resten av säsongen vara? 

– Som säsongen hittills i stort har varit. Det har varit uppenbart att Hamilton och Mercedes kommer vinna.  De är helt enkelt för bra. Nu är i stället kampen i mittfältet och om tredjeplatsen i konstruktörs-VM, intressant. Nu hade Racing Point en grym helg som de inte riktigt kunde kapitalisera på. Sergio Perez hade en bra helg, medan Lance Stroll hade en mindre bra. De hade kunnat rycka i kampen om konstruktörs-VM om Lance Stroll hade hållit ihop det. Han är inte tillräckligt bra för det tyvärr, niondeplatsen speglar rätt väl hur bra han är. Både Renault och McLaren har bra möjligheter och nu verkar även Ferrari vara på gång. 

– Lewis Hamilton brukar tagga ned ett tag när han har vunnit, och därför tror jag på ett par starka helger för Valtteri Bottas. Jag blir inte förvånad om han vinner två av de tre sista tävlingarna, och räddar sitt anseende som är lite skamfilat vid det här laget. Han har inte varit tillräckligt bra i år, förutom när han vann första tävlingen. Sedan har det även varit omständigheter, som ställt till det för honom. Han har inte varit på den nivån man ska vara med den typen av bil. Att få stryk med omkring 100 poäng är inte godkänt.

LÄS ÄVEN: Formel 1-bil jagas av helikopter

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com