Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

F1-mästarens smygtitt på nya hyperbilen

Lewis Hamilton: "Låter likadant som min tävlingsbil"

En av världens mest extrema hyperbilar är snart klar att köras på vägarna.
– Vilken otrolig fart – och den låter ju likadant som i min tävlingsbil, säger Formel 1-världsmästaren Lewis Hamilton.
Här är videon som visar bilen med drygt 1000 hästkrafter.

Mercedes-AMG:s One är egentligen en F1-bil godkänd för gatan. Det har kostat Mercedes tekniker mycket svett och tårar och lanseringen har skjutits upp efter att man stött på en del problem under utvecklingen. Att få motorn att uppföra sig mer likt den hos en vanlig bil visade sig mer komplicerat än vad man trott.
Men nu är det nära, efter ett års försening. Under några sluttester på bana kom nyblivne F1-världsmästaren Lewis Hamilton på besök och tog en närmare titt på Mercedes-AMG One. Videon släpptes för bara några dagar sedan, och visar bilen i kamouflage. Motorljudet däremot går inte att maskera:
– Vilken otrolig fart – och den låter ju likadant som i min tävlingsbil, säger Lewis Hamilton.

Gatbilen har en 1,6-liters turboladdad V6 – likadan som satt i Hamiltons F1-bil – men har dessutom sällskap av inte mindre än fyra elmotorer.
Två elmotorer sitter i samband med framaxeln, en är integrerad tillsammans med turboaggregatet och en sitter direkt på kardanaxeln för att tillsammans med V6-motorn tillföra kraft till bakhjulen.
Resultatet är imponerande: totalt 1 000 hästkrafter, 0-100 km/h under tre sekunder, 0-200 km/h under 6,0 sekunder och en topphastighet på drygt 350 km/h.

Endast 275 bilar ska byggas och prisläget lär vara av det svidande slaget, siffror på uppåt 30 miljoner kronor har nämnts.
Men de blivande ägarna måste vara beredda på att lägga ut ännu mer pengar på verkstadsbesök: Mercedes har nämligen meddelat att 1,6-litersmotorn behöver helrenoveras efter endast 5 000 mil.

Låt oss gissa att Lewis Hamilton kommer att vara en av de 275 ägarna – och i så fall kan det här bli den snabbaste bil han någonsin kört.
Han har sedan tidigare en specialbyggd Pagani med en Mercedes-motor, en McLaren P1 och en mindre samling av Ferraris (bland annat en röd LaFerrari).

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com