Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Italdesign visar Audibaserad superbil

Formen är spektakulär, innehållet välkänt.

Volkswagenägda Italdesign startar eget bilmärke och lanserar en superbil. Ännu har den inget namn. Innanmätet är däremot välkänt.

Förmodligen finns det ingen bildesigner som har påverkat vår vardag så mycket som italienaren Giorgetto Giugiaro. Utöver alla de bilar som har fötts ur hans penna har han också ritat tågvagnar, kaffemaskiner och makaroner. Runt omkring dig finns spåren av Giugiaro.

Men det är för bilarna han är känd. Efter en framgångsrik karriär hos Bertone och Ghia startade han Italdesign 1968. I studion i Turin har sedan ett otal former skapats, former som sedan stått i var mans garage: Volkswagen Golf, Audi 80 och BMW M1 är bara några exempel vi känner igen.

Italdesign

Andra är inte riktigt lika välkända.

Med tiden skulle Italdesign växa till en gigantisk operation, ett komplett utvecklingscenter med konstruktörer, prototypverkstäder och testfaciliteter. Numera är Volkswagen huvudägare och för ett par år sedan klev Giorgetto Giugiaro av sitt livsverk.

Så nu när Italdesign visar upp sitt senaste alster, en ännu icke namngiven superbil, så kommer inte en enda pinal från Giugiaros hand. Så skulle han nog inte få den att se fullt så överarbetad ut heller, Giugiaro jobbade alltid med formmässig enkelhet.

Hursomhelst, superbilen är den första från det nybildade bilmärket Italdesign Automobili Speciali och denna baby ska byggas i en synnerligen begränsad serie: blott fem exemplar. Karossen, av kolfiber, döljer någon typ av modulchassi som gissningsvis är hämtad från Audi R8/Lamborghini Huracán – kom ihåg, Volkswagen.

Särskilt uppenbart blir släktskapet när vi får veta att motorn är en 5,2-liters V10 som driver på alla fyra hjulen, vilket är precis det som både Audi och Lamborghini använder i sina bilar. Något pris anges inte, men gissningsvis får man en hel hög Audi R8 för samma pengar som Italdesign kommer att begära för sin bil.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com