Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Skoda släpper skottsäker Superb

En bil för nuftiga statschefer.

Söker du en skottsäker bil på en stram budget? Då har Skoda ett förslag till dig. Deras bepansrade Superb kostar inte skjortan.

Är det för mycket månad kvar i slutet av statskassan? För presidenter och potentater i farten kan det vara svårt att hålla inkomster och utgifter på samma nivå; maktutövning är inte gratis och när räkningarna har betalats för alla parader och poliser och miliser blir det inte mycket kvar till livets nödtorft.

Så man får bli kreativ och hitta på nya skatter och pålagor som kan dra in deg till styret. Men då blir det förstås ett fasligt pipande på populasen när man kramar ur dem de sista dropparna och när det är gjort är pengarna slut. Det är en tung insikt, den att det faktiskt inte finns hur mycket pengar som helst.

Utom i Zimbabwe.

Det blir till att dra åt svångremmen. Frågan är bara vad man ska spara in på. Försvaret? Äsch, det får räcka med att sätta upp några Anfall Förbjudet-skyltar vid gränsen. Infrastruktur? Folk får gå. Sjukvård? Alvedon.

Fast då kanske kommer det att sticka i ögonen på röstboskapen när du åker din Mercedes-Maybach till jobbet. I bepansrat utförande – och det behöver man ju när man är så viktig som du – kostar den 14 miljoner kronor. Och man behöver två, i fall den ena skulle behöva tvättas. Tänk om det bara fanns något billigare alternativ.

Det gör det. Tjeckiska Skoda har nämligen lanserat en skottsäker version av sin stora kombi Superb, för nuftiga dignitärer, och den kostar bara en tiondel så mycket – cirka 1,4 miljoner kronor – som den där Mercan. Och den sticker inte i ögonen, för den ser precis ut som en sån där Skoda som vanligt folk åter omkring i.

Pansar-Skodan är framtagen i samarbete med en icke namngiven, brittisk specialistfirma och själva konverteringen utförs också i Storbritannien. Skyddet består av skottsäkert glas, höghållfasta stålsorter och vaddering med energiabsorberande kompositmaterial. Här finns också saftblandare och sirener, så att de demonstrerande massorna vet att hålla sig undan när du har bråttom. Däcken är punkteringsfria.

Bilen är klassad enligt den brittiska säkerhetsstandarden PAS 300:2015 som reglerar hur väl civila bepansrade fordon ska kunna stå emot både ballistiska och explosiva attacker – invaderande militärmakter och uppretade skattebetalare kommer att få svårt att tvinga igenom ett regimskifte medelst ”naturlig” avgång.

Exakt vad man har gjort berättar Skoda inte för då skulle illvilliga element kunna sluta sig till var svagheterna finns, men för att få sin certifiering har man låtit ett oberoende testinstitut gå loss med sina kanoner och kulsprutor på den stackars bilen, som därmed bevisat sig vara värdig uppdraget som transport åt storpotatis.

Vanlig avgångsform för storpotatis.

Undertill finns en helt vanlig 190-hästars dieselmotor som lär ha ett digert uppdrag med att släpa på all säkerhetsutrustning. För att klara av den ökade tyngden har Skoda kranat på med biffigare fjädringskomponenter och större bromsar.

Det allra bästa har vi sparat till sist. Skoda erbjuder tre års nybilsgaranti, så du kan utföra dina statsmannamässiga uppdrag utan att behöva oroa dig för kostsamma reparationer – det är ju lätt hänt att eldgivning från automatvapen leder till repor i lacken. Förlåt, täcker garantin inte attentat? Då var det inget.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com