Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Skoda Kodiaq lyxar till sig

Hälsar till sitt eget ursprung.

Herrar Laurin och Klement startade en gång en Böhmisk biltillverkare. Det firar Skoda med att spöka ut sin storsuv Kodiaq.

Laurin & Klement har blivit Skodas lyxlinje, ungefär vad Maybach är för Mercedes-Benz om än på en mer blygsam nivå. Vi har tidigare sett L&K-versioner av Skodamodellerna Yeti, Octavia och Superb och nu lanseras också storsuven Kodiaq i ett L&K-utförande.

Men vad tusan kommer Laurin & Klement för någonting? Jo, det som låter som en hårprodukt är faktiskt Skodas själva ursprung som biltillverkare och som så ofta börjar historien med en sur bokhandlare. Václav Klement hade just sålt sin bokhandel i Mladá Boleslav för att bli kvitt sina skulder och hade tillräckligt över för att köpa en cykel.

Men cykeln var skräp och Klement skrev till tyska Seidel & Naumann, som hade byggt den, och krävde att de skulle fixa den. Ett garantiärende, alltså, även om den termen inte var uppfunnen i 1800-talets Böhmen.

Tyskarna svarade att de skulle ha tagit itu med ärendet om brevet hade varit skrivet på ett begripligt språk. Det fick Klement att rasa och bestämma sig för att starta en alldeles egen cykeltillverkning, tillsammans med polaren Václav Laurin som dessutom råkade vara ingenjör. Så kom det sig att företaget Laurin & Klement bildades i Mladá Boleslav 1895, med en briljant ingenjör och en mästerlig marknadsförare i spetsen.

1800-talets Steve Jobs.

Deras Slavia-cyklar sålde som smör och snart tog man steget att förse dem med motorer också. I tävlingen Paris–Wien var motorcyklarna från Laurin & Klement de enda som klarade sig hela vägen utan haverier och därmed var deras namn cementerat i marknaden. Att ta steget upp till biltillverkning var inte långt och den första bilen från Laurin & Klement såg dagens ljus 1905.

Snart var Laurin & Klement den största biltillverkaren i hela Österrike-Ungern och när industrikonglomeratet Skodaverken till slut köpte upp hela företaget 1925 kunde herrarna luta sig tillbaka och räkna pengar på ålderns höst. Verksamheten bytte namn till Skoda Auto och resten är förstås historia. Och allt på grund av ett spydigt brev från en cykelfabrik i Tyskland.

Jo, så var det ju den där Kodiaq L&K. Den får en ny grill, några extra kromlister och nya 19-tumsfälgar unika för modellen. På instrumentpanelen finns accenter med svart pianolack och till standardutrustningen hör eljusterbara stolar, läderklädsel och ett ordentligt ljudsystem från tyska Canton. De svenska återförsäljarna öppnar orderböckerna någon gång i slutet av året och än så länge har vi ingen aning om vad den kommer att kosta.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com