Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så tvättar du bilen på bästa sätt under sommaren

Var tvättar du bilen • Vad för medel ska du använda • Insidan

Större
Stäng
  • Sidan på en bil indränkt i bilschampo.
    Det gäller att tänka till innan man tvättar sin bil så att det varken skadar andrahandsvärdet, eller miljön. Foto: Pixabay
  • Det gäller att tänka till innan man tvättar sin bil så att det varken skadar andrahandsvärdet, eller miljön. Foto: Pixabay

Under sommarmånadernas utflykter finns det en risk att din bil blir både lerig och dammig. Men hur tvättar man bilen på bästa sätt utan att sänka värdet, eller skada miljön? Här kommer några tips på hur du håller bilen ren under sommaren. 

Att tvätta bilen kan verka vara ett enkelt jobb, men blir det fel kan både andrahandsvärdet och miljön ta skada. Dessutom finns det många alternativ och det ibland svårt att veta vad som passar bäst när det kommer till biltvätt. Kamux har samlat några råd på hur du får bäst resultat. 

Först och främst behöver du tänka på var du och bilen står när du tvättar bilen. Är du vid sommarstugan kan det kanske kännas lockande att tvätta tvätta den. Men gör inte det för miljöns skull. Det finns skadliga ämnen i både smutsen och tvättmedlet som rinner ner i marken och vidare till våra vattendrag. Du kan i stället leta upp närmaste gör-det-själv-hall som har en bra rening av tvättvattnet. Ett alternativ kan vara att du skaffar en miljösmart biltvätt som inte kräver vatten. Allt som behövs är en sprayflaska och en mikrofiberduk. 

Det kan vara väldigt bekvämt att köra in i en automattvätt, vänta tio minuter och sedan ha en ren bil. Dock kan de roterande borstarna dra med sig grus och smuts som repar lacken, vilken som i sin tur sänker värdet på bilen.

LÄS MER: Video: Koenigsegg Jesko visas upp av Christian von Koenigsegg själv

När du är i gör-det-själv-hallen, försök att undvika diskmedlet. Det kan säkert få bort en del smuts, men diskmedlet mattar ned lacken och gör att bilen ser äldre ut vad den är. Kolla i stället upp vilket bilschampo som rekommenderas för just din bil. 

Regelbunden tvätt av bilen är viktig. Att spara in på tvättar kommer inte göra plånboken något gott i längden. Dessutom kan vägsalt sätta sig på flera ställen under vintern och på så sätt ökar risken för rost markant. 

Något som är underskattat är att ha en ren interiör. En ordentlig städning ger inte bara en ny känslan, utan förlänger även livslängden på bilen. Det kan vara värt att investera i rekonditionering  hos en verkstad. 

LÄS ÄVEN: Mini Cooper S med V8-motor – förvandlas till en raket

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com