Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så ska Panasonic ge elbilar ett bättre rykte

Ska även göra dem billigare

Om två till tre år kommer Panasonic ge elbilarna ett bättre rykte och dessutom göra dem billigare.

Panasonic strävar efter att tillverka koboltfria batterier för Teslas elbilar inom två till tre år. Anledningen sägs vara att den japanska elektroniktillverkaren försöker hålla jämna steg med den amerikanska biltillverkarens mål att göra elbilar vanligare i samhället, skriver Nikkei. 

De kommande två eller tre åren kommer Panasonic introducera batteri med en koboltfri cell med hög energitäthet. Kobolt är en ovanlig metall som under vissa förhållanden bryts under förfärliga förhållanden, i känsliga områden. 

Metallen används i elbilarnas litiumbatterier, gör att priserna på bilarna förblir höga. Vanligtvis står batterierna för mellan 30 och 40 procent för tillverkningskostnaderna. 

Panasonic är en ledande leverantör av elbilsbatterier, tillsammans med kinesiska VATL och sydkoreanska LG. De har tillverkat batterier till Tesla sedan 2014. 

LÄS MER: Toyota: Vätgas är här för att stanna

Genom åren har den japanska tillverkaren minskat kobolt till fem procent, men produktionen blir svårare desto mer man minskar mängden. 

– Att minska kobolt gör det svårare för oss att tillverka, men minskar i slutändan batteriets negativa miljöpåverkan och minskar kostnaderna, säger Celina Mikolajczak, vice president för batteriteknik vid Panasonic Energy i Nordamerika, till Nikkei. 

I september tillkännagav Elon Musk planerna på att inom tre år lansera en elbil som kostade 25 000 dollar (cirka 210 000 svenska kronor). För att uppnå det målet behöver Tesla tillverka sina egna batterier och halvera dess kostnader. 

Panasonic och Tesla driver gemensamt Teslas batterifabrik Gigafactory i Nevada, men kämpar för att göra den till en lönsam verksamhet, men drar samtidigt nytta av allt snabbare omställningen till elbilar i världen. Samtidigt intensifierar Panasonic sina ansträngningar att sänka batterikostnaderna genom att försöker återvinna så mycket material som möjligt.

LÄS ÄVEN: Så ska Volkswagen utmana Tesla – på allvar

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com